Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetslösheten ökar - men inte i Unionen

Arbetslösheten fortsatte att öka under mars månad. Men för Unionens medlemmar ser det inte riktigt lika mörkt ut - under årets tre första månader har antalet öppet arbetslösa och personer i åtgärder minskat något.
Ola Rennstam Publicerad

Försvagningen av arbetsmarknaden fortsätter. Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar att i slutet av mars var 396 000 personer öppet arbetslösa eller inskrivna i program med aktivitetsstöd, vilket är 8 000 fler än för ett år sedan. Det motsvarar 8,5 procent av arbetskraften.

Efterfrågan på arbetskraft är inte lika stor som förra året, trots det görs fortfarande många rekryteringar.
- Landets arbetsgivare anmälde 70 000 nya lediga platser till Arbetsförmedlingen under mars månad och 46 000 personer fick någon form av arbete. Av dem var 11 000 ungdomar, säger Tord Strannefors, Arbetsförmedlingens prognoschef.

Platstillgången minskade tydligt inom verkstadsindustrin, medan den starkaste ökningen var inom området personliga och kulturella tjänster. Antalet varsel fortsätter också att öka, sammanlagt varslades närmare 5 000 personer om uppsägning under mars, vilket är 2 000 fler än samma period förra året.

Trenden är densamma när det gäller Unionens områden, men det finns ljuspunkter. Arbetslösheten bland medlemmarna i Unionens a-kassa brukar ligga kring drygt 3 procent och det gör den fortfarande - 3,3 procent under mars månad.
- Vi har en något högre arbetslöshet men den är fortfarande förhållandevis låg om man tittar historiskt, sammanfattar Inger Lindström, chef för Unionens a-kassa.

Enligt Arbetsförmedlingens statistik var 29 820 personer i Unionens a-kassa öppet arbetslösa eller i åtgärder under mars månad. Det är drygt 700 personer färre jämfört med februari och en minskning med över 1 000 personer jämfört med januari.
Även antalet personer som är deltidsarbetslösa har minskat, om än marginellt, på Unionens område.
De många varslen i början av året har man än så länge inte märkt av på a-kassan.
- Vi ser ingen dramatisk ökning, kanske är det så att varslen inte trätt i kraft än? Men vi har haft en del varsel i och med alla Saabärenden och de flesta av dem har trätt i kraft eftersom lönegarantin har tagit slut så jag uppskattar att det har ökat antalet ersättningstagare, säger Inger Lindström.
- Med tanke på att vi tog över Teaterverksammas a-kassa vid årsskiftet så ligger vi ändå på samma nivå som december 2010 då arbetslösheten hade börjat gå ner, men något högre än under 2011.

Om ni tittar i kristallkulan - hur kommer resten av året se ut?
- Vi följer Konjunkturinstitutets och Arbetsförmedlingens prognoser och de talar för en liten uppgång under året men som sagt ingen dramatisk ökning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.