- Det vi ser är ett trendbrott, normalt sett har arbetslösheten varit högre bland de direktanslutna. En förklaring kan vara det som hänt i de små IT-företagen där många anställda har valt att stå utanför förbundet, säger Inger Lindström, föreståndare för Sifs a-kassa.
Samtidigt har de direktanslutna blivit drygt 1 700 färre på ett år och var vid årsskiftet 69 612.
De senaste fyra åren har alltfler anställda i IT-branschen valt att gå med i facket och sedan 1998 har antalet Sifmedlemmar i branschen ökat med 48 procent.
- Tidigare har man alltid trott att man kan få jobb, men nu är det tungt och många behöver stöd. Då ser man nyttan med Sif, säger Cecilia Holmberg, tjänsteutvecklare på Sif.
Sifklubbarna i branschen är få, på 7 600 arbetsplatser finns 189 klubbar. Många saknar kollektivavtal med Sif. Bara drygt 30 procent av IT-företagen med Sifmedlemmar har avtal med förbundet, i Stockholm 18 procent.
Varsel och uppsägningar har avlöst varandra och i fjol ökade antalet konkurser i branschen med cirka 8 procent.
- Tidigare låg arbetslösheten lite lägre än genomsnittet, men den är på väg att öka och ligger kring 4 procent, ungefär i nivå med övriga branscher. Tidigare sögs IT-kompetensen upp av statlig verksamhet och industrin, säger Magnus Kjellsson, branschanalytiker på Sif.
CHRISTINA SWAHN