Att ungdomar stundtals dricker alkohol i skadliga mängder är inget nytt. Men de senaste månaderna har siffrorna eskalerat. Delvis på grund av finanskrisen och den höga arbetslösheten visar siffror från nationella folkhälsoenkäten.
- Vi har sett en tydlig koppling mellan unga mäns riskfyllda drickande och en utsatt ekonomisk situation. Var tredje arbetslös man i landet, 34 procent, har riskabla alkoholvanor, säger Svante Pettersson.
För att definieras som en "riskdrickare" ska man som kvinna dricka mer än nio glas vin i veckan, och som man 14 glas. I Sverige är det dock vanligare att man definierar ett missbruk utifrån den mängd alkohol man dricker vid ett och samma tillfälle.
- När vi dricker mycket i Sverige gör vi det på en och samma gång. På det sättet skiljer vi oss från många andra länder i Europa, säger Svante Pettersson.
Under vecka 45 arrangerar Riskbruksprojektet vid Statens folkhälsoinstitut för andra gången en nationell uppmärksamhetsvecka för att larma om alkoholens effekter i arbetslivet.
En undersökning av bemanningsföretaget Manpower visar att fyra av tio som misstänker att deras kollegor har alkoholproblem väljer att inte göra något åt saken.
- Det är fortfarande ett stort tabu att tala om alkoholproblem på arbetsplatserna. Varken chefer eller medarbetare vet riktigt hur de ska hantera frågan och tystar istället ned den. Vi vill att frågan ska bli lika naturlig att diskutera som hälsa och stress och det är delvis därför vi anordnar den här veckan, säger Svante Pettersson