Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetslösa missar ny utbildning

Arbetslösa i Stockholm får inte delta i Ams bristyrkesutbildning för anställda. Kurserna finansieras med medel som i första hand avsatts för personer med utländsk bakgrund som i dag har arbetsuppgifter de är överkvalificerade för. Men på andra orter är det annorlunda.
Publicerad
När en arbetslös driftsingenjör besökte ett informationsmöte om bristyrkesutbildning fick han veta att driftsteknikerkursen inte var öppen för honom då han inte var anställd.
www.ams.se finns ett antal bristyrkesutbildningar listade.
- De har upphandlats med medel som är öronmärkta. Regeringens intention är att hitta dem med utländsk högskoleutbildning som har okvalificerade jobb. Tidigare har de straffats indirekt. Eftersom de tagit "ett brödjobb" som de är överkvalificerade för har de inte fått tillgång till arbetsmarknadsutbildningarna, säger Ingela Söderman, avdelningschef på länsarbetsnämnden i Stockholm.
Arbetsmarknadsutbildningar för arbetslösa planeras utifrån prognoser gällande brist på arbetskraft, många är inriktade på vård och omsorg. För närvarande finns ingen för driftstekniker. Men enligt Arbetsförmedlingen Expo i Stockholm kan läget förändras, vilket meddelas på webben.
Utbildningarna för de arbetslösa i Stockholm är inte samma som för de redan anställda.
- De arbetslösa får andra möjligheter, de får söka utbildningar som vi upplåter för dem. Det är betydligt fler än de för redan anställda. Arbetsmarknadsutbildningarna för hösten är upphandlade, planerade och medlen är intecknade. Ett antal kurser kommer att startas för arbetslösa parallellt med kurser för redan anställda, säger Ingela Söderman.
För hela landet har 34 miljoner kronor avsatts för bristyrkesutbildning för redan anställda. Kurskostnaden för arbetsmarknadsutbildningar för arbetslösa är budgeterad till cirka 1,65 miljarder kronor.
- Då de arbetslösa ökat i antal konkurrerar fler om utbildningarna, säger Ingela Söderman.
Länsarbetsnämnden avgör om redan anställda och arbetslösa ska delta i samma utbildning, enligt Seija Rudberg, handläggare på Ams. I Örebro kommer anställda att ges plats på de utbildningar som redan planerats för arbetslösa.
- Vi har gott om platser, det blir ingen konkurrens om dem. Intresset från redan anställda är stort, men det är ett långt steg att ta, det kräver att arbetsplatsen där man redan är anställd också ser utbildningen som viktigt, säger Tomas Åkerblom på länsarbetsnämnden i Örebro.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.