Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsgivarkrav på lägre lön för unga

Det behövs en ny anställningsform för unga där lönerna är lägre under en viss tid, skriver Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström på organisationens hemsida.
Niklas Hallstedt Publicerad

Kombinationen av för höga ingångslöner, ett alltför strikt anställningsskydd och bristande koppling mellan skola och näringsliv är en viktig orsak till ungdomsarbetslöshet och annat utanförskap, hävdar Urban Bäckström.

Enligt honom är det dock många som duckar för problematiken. Bland annat ägnar sig delar av fackföreningsrörelsen åt att analysera statistiken i stället för att komma med konstruktiva lösningar, hävdar Bäckström.

Bäckströms lösning är en ny anställningsform där lönerna ligger på en lägre nivå under en viss tid. Anställningsformen ska inte heller vara "behäftad med hela regelverket på arbetsmarknaden".

Det gäller vidare att underlätta praktik och lärlingsplatser för ungdomar. Dessutom, varnar Bäckström, bör inte lägstlönerna höjas i de kommande avtalen eftersom det skulle drabba de unga.

När Folkpartiet i somras förde fram en liknande idé om en ny anställningsform fick han positivt gensvar från Unionen.

Men, tyckte Cecilia Fahlberg, Unionens ordförande, den lönenivå som fördes fram var svårsmält. Folkpartiet hade talat om löner som till en början skulle motsvara cirka hälften av de normala ingångslönerna.

Dessutom konstaterade hon att både Sif och HTF haft avtal som ger företagen möjlighet att anställa unga till lägre lön. I gengäld skulle de få handledning och utbildning på arbetsplatsen.

- Det var inget större intresse från arbetsgivarna då, sa Cecilia Fahlberg.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.