Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Arbetsgivaren har agerat oacceptabelt"

Först blev hon avskedad, sedan polisanmäld. Nu beskyller Ridsportförbundet i Skåne Unionenmedlemmen för att ha förstört den kommande satsningen på unga ryttare.
- Det hela är en tragisk historia från början till slut. Arbetsgivaren har agerat helt oacceptabelt, säger ombudsmannen Mats Pahlman.
Lina Jonsson Publicerad 13 december 2010, kl 11:07

Det började med att medlemmen tog ut sin övertidsersättning i pengar i stället för ledighet, cirka 40 000 kronor under 14 månader. Totalt hade hon över 420 timmar övertid eftersom det, av tidsmässiga skäl, inte gick att ta ut någon kompledighet. En muntlig överenskommelse om att ta ut övertiden i pengar träffades med den förre ordföranden för förbundet.

Men under början av 2010 valdes en ny ordförande, och kort därefter kallades medlemmen till ett möte där hon informerades om att de hade för avsikt att avskeda henne.

- Det saknade all rim och reson. Utan att ta någon som helst diskussion talade man om att hon inte var önskvärd längre, säger Mats Pahlman.

Då medlemmen inte gick med på att avsluta sin anställning, skickade distriktets styrelse in en polisanmälan om trolöshet mot huvudman. I dag har ärendet avskrivits hos polisen, med motiveringen att agerandet inte stred mot någon lagstiftning. Den lokala förhandlingen mellan Unionen och Arbetsgivaralliansen gick, efter en lokal förhandling, vidare centralt.

- Ridsportförbundet ville inte lyssna på någonting vi hade att säga, och då fick ärendet gå vidare centralt.

Men även om man kom överens om en uppgörelse - Unionenmedlemmen får behålla sin övertidsersättning och har utöver det kompenserats med en summa som parterna enats om att inte uppge - så är historien inte slut.

Efter att medlemmen slutat sin anställning på förbundet har verksamheten kollapsat. En satsning som startade förra året, och som syftade till att satsa extra på talangfulla unga ryttare, har helt gått om intet, och ungdomarna som blivit uttagna till projektet står frågande.

På förbundet ryktas det om att pengarna som skulle gått till satsningen i stället gått till uppgörelsen med den forne verksamhetsledaren.

- Det är tråkigt att de fortsätter att agera så här lågt efter att uppgörelsen är klar. Men tyvärr kan det bli så med hobbyverksamhet. De som blir satta som chefer är inte alltid ämnade att vara det, säger Mats Pahlman.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.