Den stämning som DO lämnade in till Arbetsdomstolen, AD, i våras gäller en man som både äger konferenscentret och var rekryterande chef när 22-åriga Lena sökte jobb som projektledare på centret i november 2012.
Vid de två möten som Lena och mannen hade inför en eventull anställning fällde han flera nedlåtande kommentarer om kvinnor och gjorde också anspelningar av sexuell natur, som att han och Lena skulle ha sex.
Snart var Lena så illa berörd av mannens agerande att hon meddelade att hon inte längre var intresserad av jobbet. Men anmälde ändå senare vad hon varit med om till DO.
Sedan DO i våras stämde arbetsgivaren för sexuella trakasserier av Lena och det blev vidare känt via media har ett tiotal kvinnor hört av sig till DO och begärt att få vittna till hennes fördel i AD, då de har upplevt sig bli kränkta på ungefär samma sätt av mannen.
Enligt kvinnornas berättelser kan mannen ha utsatt unga arbetssökande kvinnor för samma behandling sedan minst nio år tillbaka. Eftersom det i de flesta fall har gått så lång tid sedan den påstådda kränkningen att den nu är preskriberad kan DO inte utreda och driva dessa fall till AD.
Men i ett av fallen är det möjligt och därför har nu DO lämnat in ytterligare en stämningsansökan för sexuella trakasserier mot samme arbetsgivare. Denna gång rör det sig om kränkningar mot den då 21-åriga Cecilia som ska ha inträffat i november 2011.
Också Cecilia sökte jobb, som en "allt i allo" på konferenscentret. I samband med det ville mannen att de två, och ytterligare en ung kvinna, skulle äta middag tillsammans i hans bostad. Väl där blev Cecilia och den andra kvinnan utsatta för flera ovälkomna sexuella inviter och påtryckningar om att de skulle ha sex mannen.
När Cecilia upplyste mannen om att han kunde bli anmäld om han uppträdde på det vis han gjorde sa han att han hade kontakter inom en motorcykelklubb som han kunde skicka efter kvinnorna. Senare förnekade han att det skulle vara ett hot.
DO har nu begärt att båda stämningarna man lämnat in till AD ska handläggas tillsammans, eftersom båda rör sexuella trakasserier i samband med en anställningssituation, och kräver ett skadestånd på 125 000 kronor var till de kränkta kvinnorna.
Anna Rosenmüller Nordlander på DO, som har hand om båda fallen och har också talat med de övriga kvinnorna som uppgett sig ha blivit kränkta av mannen, har fått uppfattningen att mannen har uppvisat ett liknande beteende mot alla berörda kvinnor. Samtliga var unga, mellan 18 och 25 år, när de träffade mannen.
Om den person som utsätter någon annan för sexuella trakasserier i en anställningssituation också äger företaget så är det extra allvarligt, påpekar hon.
- Då har man ju en maktposition i särklass, där den som är beroende av och söker ett jobb är särskilt utsatt.
Man brukar säga att det finns ett stort mörkertal när det gäller sexuella trakasserier. Hur många kan det röra sig om totalt i det här fallet, tror du?
- Det vet vi ju inget om. Men det verkar som det har skett systematiskt och varit mycket omfattande på den här arbetsplatsen, säger Anna Rosenmüller Nordlander.
Fotnot: Lena och Cecilia heter egentligen något annat.