Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsförmedling för seniorer invigdes

Allt fler vill fortsätta arbeta efter att de fyllt 65. Och efterfrågan på just äldre arbetskraft är stor. För att knyta ihop trådarna finns Pensionärspoolen, en förmedling av arbetssugna seniorer, som i går invigdes av Barn- och äldreminister Maria Larsson (kd).
Ola Rennstam Publicerad

Efter att ha gått i pension efter ett helt yrkesliv som lagerarbetare kände Ingemar Lodenberg att han inte ville sluta jobba. Han är inte ensam. En fjärde del av landets nyblivna pensionärer känner likadant.

- Min fru är två år yngre och jag kände att jag inte ville gå hemma och skrota till hon också blir pensionär, säger han.

Ingemar Lodenberg kom i kontakt med Penionärspoolen som dock inte förmedlar några lager- eller logistikjobb, däremot har de en stor efterfrågan på hantverkare.

- De frågade om jag var händig och det kan jag faktiskt skryta med att jag är, jag har byggt både radhus och sommarstuga. Nu hjälper jag privatersoner och företag med olika hantverksuppgifter ungefär tre dagar i veckan, säger Ingemar Lodenberg.

Ossi Jansson har arbetat med redovisning och ekonomi. Tiden som pensionär har hon till stor del ägnat åt släktforskning men på senare tid även åt arbete - bland annat på en återvinningscentral.

- När man släktforskar sitter man framför datorn "twenty four seven" och då blir man väldigt asocial. Men genom att komma ut och arbeta träffar man så många roliga människor. Nu senast arbetade jag på på en återvinningscentral med att sortera ut metall och jag har aldrig sett så mycket tatuerade killar i hela mitt liv, men de var väldigt snälla och rara allihop. Jag kommer att fortsätta så länge någon vill ha mig och jag har lust, säger hon.

Pensionärspoolens förmedling på Södermalm i Stockholm invigdes i går av barn- och äldreminister Maria Larsson (kd). Hon slår fast att pensionärer som arbetar är bra för Sverige, för pensionärerna själva och för kunderna.

- Det vore en stor förlust för Sverige om vi inte tog tillvara den kompetens som dagens pensionärer besitter. Bilden av pensionärer matar duvor i en park är inte relevant, dagens pensionärer är vitala och välutbildade. 

- För många är det en trygghet att anlita en pensionär eftersom det känns pålitligt. Merparten av Pensionärspoolens kunder vill ha trädgårdsarbetet utfört av någon som själv haft trädgård, inte av en ungdom som inte kan särskilja ogräset, även om det förstås finns unga som kan det också. Erfarenheten spelar roll. Därför är det härligt att få möta dessa pensionärer som tyckte att det blev lite tomt när de gick in i penionärslivet och att de hade mer att ge. Nu njuter de att kunna göra en insats, att de behövs och själva kunna bestämma när man vill jobba, säger Maria Larsson.

Pensionärspoolen finns i Stockholm, Göteborg och Malmö och ägnar sig åt bemaning och personaluthyrning av seniorer. Störst efterfrågan på arbetskraft är det inom städ, hantverk, trädgård och barnpassning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.