Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

År 2000-krisen kan vara nyttig

Publicerad

Ny rapport:
År 2000-krisen kan vara nyttig

På kort sikt orsakar år 2000-problemet vissa besvär. Men på längre sikt kan den omtalade datorkrisen snarare ge positiva effekter.
Det skriver OECD i en ny rapport om 2000-problemets betydelse i ett globalt perspektiv.

Först och främst betonas osäkerheten - vilka effekter millenieskiftet egentligen kommer att ha är svårt att bedöma. Beräkningar på kostnader varierar stort.
Det skriver OECD, de ledande industriländernas samarbetsorganisation, i en rapport som utgör en summering av världsläget inom området. Den presenterades nyligen på en internationell kongress.
Det mest troliga scenariot, skriver OECD, pekar på vissa kortvariga negativa effekter av år 2000-problemet. Medan på sikt omställningen medför ett utmärkt tillfälle för företag och myndigheter att förnya sin IT-portfölj, som det heter, och byta ut gamla system. På så vis kan produktiviteten i stort komma att höjas på många håll.
Många av investeringarna skulle ändå ha gjorts vid senare tillfälle, heter det också.
Däremot varnar utredarna för att man i många länder knappt har börjat med förberedelserna. Medan länder som Sverige, Danmark och Nederländerna lyfts fram som förebilder. Regeringarnas roll betonas också starkt - staten måste ta ett stort ansvar för att göra samhället redo inför vad som kan hända.
Störst oro väcker utvecklingen i Asien och Ryssland. De ekonomiska kriserna minskar sannolikt möjligheterna för många i dessa länder att göra de nödvändiga förändringarna i datorsystemen.

MAGNUS A JACOBSSON© SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.