Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Anställningstrygghet argument för facket

Publicerad

Anställningstrygghet argument för facket

Fackets viktigaste fråga är anställningstrygghet, tycker sifarna. Det framgår av LO:s undersökning "Röster om facket och jobben".

Medlemmar i LO, TCO och SACO har fått svara på ett antal frågor om facket. Bland annat vilken som är fackets viktigaste uppgift. 98 procent av sifarna anser att anställningstrygghet och arbetsmiljö är viktiga frågor. Även jämställdhet, löner och bekämpande av arbetslöshet betraktas som viktigt. Kompetensutveckling, som är SIF:s stora fokusfråga just nu, anses av 63 procent som viktigt.
Förra året ökade SIF:s medlemsantal. Om man ska tro enkätresultaten är det främst möjligheten att gå kurser och stöd vid tvister med sin arbetsgivare man får ut av medlemskapet. När det gäller dem som väljer att stå utanför facket tror medlemmarna att det främst är avgiften och den oklara nyttan med medlemskapet som är avgörande.
Industritjänstemän har en relativt fri arbetssituation, åtminstone om man jämför med samtliga fackanslutna. 92 procent av sifarna kan börja senare en dag och jobba in det vi ett annat tillfälle, jämfört med endast 65 procent av alla fackmedlemmar. Tre av fyra kan själva bestämma vad de ska jobba med nästa timme, medan motsvarande andel för samtliga är knappt hälften.
Sifarna har även fler förmåner än genomsnittet. Fyra femtedelar har exempelvis möjlighet till personalutbildning minst en vecka om året. Inte ens hälften utnyttjar dock den förmånen. Hälften har subventionerad lunch och mer än var fjärde har vinstandelar i företaget, vilket bara 15 procent av övriga TCO-medlemmar har.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.