Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Anställda som trivs presterar bättre

Publicerad

Anställda som trivs presterar bättre

Skillnaden mellan det framgångsrika företaget och det stagnerade ligger ofta i arbetsklimatet. Har du kul på jobbet presterar du bättre.

Intellektuell stimulans och utmaning, högt i tak och stor frihet att röra sig såväl mentalt som fysiskt inom och utom organisationen är viktigt för arbetsklimatet och därmed för företagens kreativitet.
- Att prata med människor man vill prata med och inte bara med dem man måste är avgörande. Det är i dessa kontakter kreativitet uppstår, säger Göran Ekwall, pensionerad professor vid psykologiska institutionen, Lunds universitet.
Han har sett insidan av ett otal företag och organisationer. Utifrån detta har han arbetat fram ett material till stöd för organisationsutveckling, vilket finns tillgängligt på TBV, tjänstemännens bildningsorganisation.
- När jag var ung och naiv trodde jag att konsulter kunde gå in och förändra arbetsklimat. I dag vet jag att konsulter endast kan ge en skjuts på vägen. Arbetet måste organisationerna göra själva.
Är inte ledning och lokal chef införstådd med att även deras egna ledarskap måste diskuteras, ja då kan ingen konsult i världen leverera någon substantiell hjälp.
- Det blir "det gamla livet i de nya rutorna", säger Göran Ekwall.
Något som allt oftare saknas även i kreativa företag är idétid, det vill säga att få tid att fundera på sådant du inte är beordrad att fundera på.
- Losec är ett praktexempel på hur viktigt det är att gå vid sidan av rutinen. Uppfinnaren till denna framgång fick avslag av ledningen ett otal gånger, men fortsatte oförtrutet med egna pengar utanför arbetstid innan han slutligen fick gehör, säger Göran Ekwall som är oroad över allt mer tidspressade produktionsscheman och brist på riskkapital.
- Börsföretagens vinsthets hotar långsiktigheten. Nya produkter måste få ta tid.

MARIE NÄRLID © siftidningen 1999  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.