Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Anställda förlorar när CF-bolag sätts i konkurs

Civilingenjörsförbundets utbildningsföretag STF Kompetens i Kalmar är försatt i konkurs. 20 anställda förlorar jobbet och många mister större delen av sin uppsägningslön.- Företaget kunde ha gjort ett mer hedervärt avslut än det här, säger Sifs ombudsman Kent Karlsson.
Publicerad
Många av de anställda har 35-40 års anställning och månadslöner på 25 000-40 000 kronor. Dessutom har många både sparad semester och övertid. Men den statliga lönegarantin täcker endast innestående lön upp till 100 000 kronor. Det innebär att de som haft 12 månaders uppsägningstid vid konkursen bara får lön under 3-4 månader.
Eftersom uppsägningar skett under våren finns det de som än en gång får se sin framtid kullkastad.
- Det är ett moraliskt problem. Från att ha haft tolv månader på sig att ställa om så får de bara några månader på sig. Det är tufft om man är 58 år, säger Kent Karlsson.
STF Kompetens, som är ett dotterbolag till STF Ingenjörsutbildning, har sitt ursprung i Telia Kompetens och gamla Teleskolan. Civilingenjörsförbundet tog över verksamheten sommaren 2000. Sedan dess har antalet anställda minskat från 80 till 20, under våren har 10 personer sagts upp med arbetsbrist som skäl.
Sif avvaktar konkursutredningen i hopp om att det ska finnas täckning för lönerna. Dessutom har facket också undersökt om brott skett mot lagen om anställningsskydd som reglerar de anställdas trygghet vid verksamhetsövergång.
Christina Truuberg, vd för STF Kompetens och STF Ingenjörsutbildning, framhåller att beslutet att begära företaget i konkurs fattats av styrelsen.
- En konkurs är fruktansvärt tråkig, det är bara ett alternativ när det inte finns några vägar att gå. Det slår väldigt hårt mot personalen och det är beklagligt. Lågkonjunkturen inom IT- och telekom tar hårt på många verksamheter.
Civilingenjörsförbundets andre vice ordförande Juan Copovi-Mena, också suppleant i bolagsstyrelsen för STF Kompetens, anser att konkursen är nödvändig.
- Ett kapitaltillskott från CF hade bara varit aktuellt om verksamheten kunnat räddas, men här hade det använts för att lägga ned eftersom botten har gått ur marknaden. Ett ägartillskott hade försatt CF i en besvärlig ekonomisk situation, medlemmarna skulle ha opponerat sig, säger Juan Copovi-Mena som menar att fackförbund inte ska ta större moraliskt ansvar än andra.

CHRISTINA SWAHN


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.