Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Anställda företagare nekas a-kassa

Publicerad

Bolagsbolaget – företaget för den som vill hyra sin egen arbetsgivare – fortsätter att växa. Men risk finns att a-kassorna kommer att nobba företagets anställda framöver.

På ett och ett halvt år har Bolagsbolaget gått från ingenting till två miljoner i omsättning och 135 anställda i alla yrken från murare till webbdesigners.
Den som har en affärsidé eller något slags verksamhet på gång, men inte vill ta steget ut i eget företagande kan låta sig anställas av bolaget. Mot sex procent av vad den anställde drar in sköter Bolagsbolaget all administration, däribland fakturering. I perioder när den anställde saknar uppdrag skriver bolaget ut arbetsgivarintyg, vilket krävs för att få a-kassa.
I vissa fall har dock a-kassor nekat bolagets anställda ersättning.
- Det är framförallt SIF:s a-kassa som sagt nej. Och det av skäl som jag inte accepterar. Vi följer de regler som finns, säger Bolagsbolagets vd Bengt Gustavsson.
Sannolikt lär fler a-kassor tolka reglerna på samma sätt som SIF:s a-kassa framöver. Arbetslöshetskassornas samorganisation (SO) ska rekommendera att bolagets anställda inte bör få arbetslöshetsersättning.
- Så vitt vi har kunnat se tar Bolagsbolaget inget ansvar för dem. De bestämmer själva vilka uppdrag de ska ta och sköter sig själva. Ur arbetslöshetsförsäkringens synvinkel måste man betrakta dem som företagare eller självständiga uppdragstagare, säger Anette Söderström på SO.
SO:s rekommendation är inte tvingande. De enskilda a-kassorna avgör själva hur de ska hantera frågan.
Ett genomgående nej till ersättning från a-kassorna innebär inte heller slutet för Bolagsbolaget, enligt Bengt Gustavsson.
- Nej, de som drabbas är de stackarna som är arbetslösa.

NIKLAS HALLSTEDT© siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.