Att omorganisationer skapar oro som i sin tur kan leda till sjukfrånvaro, låter inte direkt som en nyhet, men det är det, enligt Staffan Marklund, professor i försäkringsmedicin vid Karoliniska institutet. Han har sedan 2002 varit ansvarig för forskningsprogrammet Organisationsförändringar och arbetsrelaterad hälsa, som finansierats av Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap.
- Det har saknats forskning om arbetsorganisation. Den forskning som ändå finns sysslar sällan med arbetsvillkor och hälsa, utan är mer produktionsorienterade, sade Staffan Marklund vid ett seminarium som hölls på onsdagen.
Nu har forskarna mer kött på benen. Forskningsprogrammet har varit omfattande - upp emot 14 forskare har samlat information till två databanker, bland annat genom att intervjua 4 000 respektive 5 000 personer om deras arbetssituation såväl som privatliv.
- Vi vet lite mer nu och framförallt vet vi vilka spår som är värda att följa upp.
Bland mycket annat vet forskarna i dag att organisation spelar roll för olika hälsofaktorer och för de anställdas arbetsvillkor. Man vet också att på arbetsplatser där man har mycket kundkontakter och i hög grad anpassat organisationen efter kunderna, är sjukfrånvaron högre än på till exempel rena industrier, även om villkoren är bra.
Forskarna har dessutom dragit slutsatsen att det inte går att göra några generella åtgärder för att förhindra ohälsa och att den managementkunskap som finns är opålitlig. Samtidigt visar det sig att det är viktigt hur man genomför omorganisationen. Flest sjukskrivningar efter omorganisationer finns där de anställda upplevt kompromisslöshet, svaga möjligheter att påverka och otydlighet samt på arbetsplatser som drivit igenom flera omorganisationer på raken.