Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Anställda får dela på miljoner

- Jag har jobbat på ackord i många år. Jobbade jag lite mer, tjänade jag lite mer. Det sämsta lönesystemet är lika lön för alla, säger Åke Persson, ägare till Monitor i Hudiksvall.
Petra Rendik Publicerad

Nej, Åke tror inte på lika lön men han tror på att premiera dem som förtjänar det. Och han tror på att locka med en morot eller två. Därför bestämde han sig tidigt i höstas för att de drygt 80 anställda ska få dela på en stor del av företagets vinst under de närmaste åtta åren. Hur mycket pengar var och en får beror på två saker: hur mycket man jobbar och hur populär man är bland kollegorna. Första utbetalningen sker 2011, den sista 2018. Om Monitor fortsätter att gå med samma vinst som de senaste fem åren handlar det om sammanlagt en halv miljard kronor.

 Åke avslöjade sina planer den 2 oktober på ett extrainsatt möte med obligatorisk närvaro.

- Det blev spontana applåder och några av tjejerna kramade till och med om mig, berättar Åke och låter nöjd.

De anställda är garanterade 5 miljoner 2011 men det kan bli ytterligare tio miljoner baserat på årets vinstnivå. Åke tror på fortsatta framgångar. Trots lågkonjunktur har Monitor, som utvecklar data- och affärssystem, mer jobb än någonsin.

Tillsammans med några ur personalen har Åke tagit fram ett vinstfördelningssystem som bygger på alla ska betygsätta sina arbetskamrater på en skala 1 till 5. Betyget ska multipliceras med antal arbetade arbetstimmar. Den med högst betyg och flest timmar kan i bästa fall få en halv miljon kronor i bonus redan om två år.

Åke Persson ser inga orättvisor med systemet, men efter första utdelningen sker en utvärdering och då är han öppen för förändringar.

- Det finns nackdelar och fördelar med allt. Total rättvisa finns inte, de anställda är balanserade människor som fixar detta. Att dela rakt av är dessutom mest orättvist för då räknas inte prestationen eller hur man beter sig mot sina kollegor, säger Åke.

Han tror att också de tysta slitvargarna kommer att få sitt eftersom de som arbetar på Monitor tänker på företagets framtid. Det gör även Åke som hoppas att hans personal inte lockas av andra jobb utan stannar kvar när de får vara med och ta del av vinsten. Dessutom kanske man peppas till att bli att bli ännu trevligare och flitigare när alla kan tjäna på det.

- Jag hoppas på att alla blir mer försäljare men också att vi alla tänker på hur vi kan spara pengar. Det är inte jobbigt att släcka lamporna men de syns på elräkningen och kanske skrapar man fötterna en extra gång och spar in på städkostnader.

Men varför inte behålla miljonerna själv? Åke har så det räcker och mer blir det hela tiden i alla fall om Monitors vinstkurva fortsätter att peka uppåt. De är de anställdas tur nu, det är de som har gjort företaget framgångsrikt menar han.

Några våningar högre upp sitter Kim Östlund, leveransansvarig och Sara Stadling som arbetar på kundsupport. De är förstås glada men inte lika säkra som Åke på att det blir pengar i slutändan.

- Jag tänker inte ta ut något i förskott. Och frågan är hur mycket det blir. Jag tror att det är viktigt att se det här som en bonus och inget annat, säger Sara Stadling.

Hon var på plats när Åke avslöjade nyheten. Hennes första tanke var "äntligen". Hon tycker att de anställda ska belönas, det är inte mer än rätt.
Sara och Kim ser både för- och nackdelar med fördelningssytemet. Frågan är om det är de som förtjänar det mest som verkligen får mest. - Det är svårt att betygsätta sina kollegor. Jag vet ju knappt vad Sara gör. Vi är över 80 anställda och kan omöjligen bedöma varandra. Fast förhoppningsvis jämnar det ut sig, säger Kim.

Fördelar finns också. Alla vinner på att tänka på hur man beter sig mot sina arbetskamrater tror Sara. Kanske leder till en starkare sammanhållning.
- Men jag ska säga dig att det bästa med det här jobbet är arbetskamraterna. De gör att man vill hit, säger Kim

Varken Kim eller Sara tänker smöra för kollegorna för att plocka poäng. Dessutom har de båda småbarn och det betyder en del frånvaro när de blir sjuka och därmed färre antal arbetstimmar, vilket påverkar summan.

För några år sen införde Monitor en tillfällig bonus på 3000 kr i månaden till samtliga anställda. Men summan minskade för varje dag man var borta från jobbet. En dag hemma betydde tusen kronor mindre. Då var det många som hade barn som gav upp tanken på extra pengar minns Kim.

Sara säger att hon skulle blir nedstämd och fundersam om hon fick låga poäng. Det skulle knappast sporra henne att bli bättre som Åke tror och eftersom betygsättningen sker anonymt går det inte heller ta reda på sina fel och brister.

Det finns anonyma röster på Monitor som tycker att lönerna är för låga och ett annat problem är de osakliga löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Åke Persson förnekar att så är fallet, ingen har slutat för att de fått dålig betalt hävdar han.
En annan oro är bonusen ska användas som ett argument mot löneförhöjningar men det ska inte hända lovar Åke.

Sara Stadling har blandade känslor när det kommer till sin lön.
- Jag ville ha det här jobbet men jag fick gå ner 14 procent i lön. Om jag fick välja mellan en bonus baserat på den lägsta summan vi är garanterade eller en bättre löneutveckling skulle jag föredra det senare. Men jag kanske tycker annorlunda när pengarna delas ut om två år, säger Sara och skrattar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.