Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Anställda belönades med alkohol

Sälj medlemskap i Ledarna - få öl och vin som belöning. Det var en morot för personalen på callcenterföretaget Wecall i Sundsvall.
- Det är fullständigt förkastligt och för tankarna till träpatronerna för hundra år sen, säger Gunilla Bäcklund, ombudsman på Unionen.
Ola Rennstam Publicerad

Callcenterföretaget Wecall i Sundsvall sköter telefonpassning och växel åt olika företag och utför också marknadsundersökningar och försäljning. Bland annat värvar personalen medlemmar åt chefsorganisationen Ledarna.

Säljtävlingar är vanliga i callcenterbranschen för att peppa de anställda att prestera bättre. På Wecall tog man säljtävlingen ett steg längre - en tidigare Wecallanställd och Unionenmedlem berättar nu om företagets tävlingar där den som gjort ett bra jobb belönades i form av alkohol.
- Man får poäng på det man säljer eller värvar. Poängen kan man sedan handla för ett par gånger i månaden i något som kallas för "kiosken".

I kiosken har personalen förutom trisslotter, biobiljetter och dvd-filmer även kunnat köpa cider, öl och vin. En 33 cl ölburk kostar till exempel två poäng.
- Har du tur och säljer bra kan du få ihop mycket alkohol. Många tycker att priserna är bra, man slipper gå till systemet på fredagen. Jag tyckte också att det var en kick att veta att om jag säljer bra kan jag ta hem de här priserna.
- Samtidigt är lönerna på Wecall otroligt låga så jag hade hellre fått belöning i form av mer pengar i lönekuvertet. Dessutom vet man ju inte om någon kan ha alkoholproblem, det är ju inget man skyltar med, säger den före detta anställde.

Ingen i personalen har opponerat sig mot belöningssystemet. Däremot har det funnits ett missnöje med att tävlingen inte omfattar all personal på Wecall, till exempel får de som sitter i växeln aldrig vara med eftersom de inte säljer något.
- Det hade varit mer rättvist om alla fått ut något av det. Wecall är inte en seriös arbetsgivare, säljer du inget är du inget värd och hade man en dålig period blev man inkallad till chefen och fick höra hur dålig man var. Det är inget ställe som jag skulle rekommendera någon att arbeta på.

Historien på Wecall får Gunilla Bäcklund, central ombudsman på Unionen, att tänka på gamla tiders träpatroner i just Sundsvall som ofta betalde ut lön i form av brännvin till arbetarna.
- Jag trodde faktiskt inte att det förekom i Sverige i dag, men det här för oss tillbaka hundra år i tiden. Att delar av lönen betalades ut i sprit ledde då till ett hejdlöst supande i samband med löning. Och det var den utlösande faktorn till att nykterhetsrörelse och arbetarrörelsen krävde lönen i form pengar, säger Gunilla Bäcklund.
- Att Ledarna anlitar företag som inte har kollektivavtal visar att man inte är ett fackförbund och att man har fjärmat sig från de fackliga grundidéerna.

Wecall har efter kritiken slutat erbjuda alkohol som belöning (se artikel intill).

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.