Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ansökan utan kattbild ratas

Många utlysta jobb ser bra ut på pappret, men visar sig vara riktiga skitjobb i verkligheten. Företaget SMSgrupp går ärligt ut och söker en masochist med storhetsvansinne - och efter knappt två dagar har de fått in hundratals ansökningar. Fast mer än hälften hamnar direkt i papperskorgen eftersom de saknar en bifogad kattbild.
Johanna Rovira Publicerad 16 augusti 2011, kl 17:41

"Masochistisk webbdesigner med storhetsvansinne" lyder rubriken på en annons i Arbetsförmedlingens platsbank. Företaget bakom annonsen söker någon som bland annat är "skeptisk till att äta på en restaurang med en ful meny" och som kan "fäkta bort obstinata programmerare som lägger sig i ditt jobb." Det är inte nödvändigt för den sökande att tycka om artisten Richard Cheese och tysk elektro, men det rekommenderas, skriver arbetsgivaren som också tillägger att den person de söker inte skulle låta sig hindras av att han eller hon inte uppfyller kraven i annonsen.

- Vi anser att det är viktigt för ett framgångsrikt företag att skriva en ärlig annons, säger Martin Jacobson och hoppas få anställa en riktigt bra och motiverad webbdesigner som har passion för jobbet på företaget som tillhandahåller en sms-tjänst som gör det enkelt att snabbt kommunicera i grupp.

På bara två dagar har företaget, där det jobbar tio personer, varav fem är fast anställda, fått in hundratals svar. Men alla kommer inte att beaktas, eftersom ett krav i annonsen är absolut - alla ansökningar ska innehålla en attachment med en kattbild.

- Vi har fått in 72 kattbilder hittills och det visar att det var smart att begära kattbild. Det underlättar urvalsprocessen - den som inte klarar av att hitta en kattbild att skicka med är absolut inte kvalificerad. 

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.