Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ändrade lönedatum - slapp betala en månad

Genom att flytta fram personalens avlöningsdatum till månaden efter kunde arbetsgivaren tjäna 400 000 kronor. Nu känner sig de anställda på L-Å Perssons bolag i Härnösand lurade.
Publicerad
L-Å Persson är en driftig entreprenör i Ångermanland med ett 20-tal bolag i verkstadsbranschen.
I vanliga fall ska de anställda på hans bolag få sin lön den 27 varje månad. Men för knappt två år sedan flyttade ägaren L-Å Persson fram datumet till den första månaden efter. På så vis slapp han betala uppbörd - exempelvis sociala avgifter - den månaden och kunde på så vis få loss 400 000 kronor.
Han lovade att återställa ordningen inom tre månader. Nu har det gått nästan två år, lönen betalas fortfarande ut den första. Det ställer till problem med betalningar av hyra och räkningar och personalen börjar tröttna.
Man misstänker att ägaren L-Å Persson inte har råd att återställa lönedatumet. Förtroendet ökar knappast av att L-Å Persson är skyldig cirka 80 000 kronor i obetalda pensionsavgifter, enligt Tidningen Ångermanland. Enligt tidningen är L-Å Persson skyldig ett hissbolag en miljon kronor.
Själv nekar L-Å Persson inte till anklagelserna.
- Det är delvis sant, säger L-Å Persson till Tidningen Ångermanland
Sif har blivit inkopplat i fallet, men i dagsläget vet inte ombudsmannen Per-Olov Berg vad han ska göra. Han bara suckar.
- Jag har haft med L-Å Persson att göra i massor av år. Han håller på med allt möjligt konstigt. Men det är en slipad kille, säger Per-Olov Berg till Siftidningen.

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.