Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ambassader höjer lönerna - men alla höjer inte fullt ut

Ambassaderna gick de lokalanställda HTF-medlemmarna halvvägs till mötes. Alla utom en handfull ambassader, däribland två EU-länders, lyder lagen och har höjt de anställdas löner. Fast inte fullt ut.<br />
Publicerad
Lokalanställda vid ambassader i Sverige har från och med årsskiftet ålagts att betala skatt som alla andra för att därmed få samma sociala trygghet som alla andra. Det förutsattes dock i den nya lagen att ambassaderna skulle höja lönerna motsvarande skatten (se Lön&Jobb nr xx). Men många ambassader vägrade. Så sent som i januari var det tvärt nej från ambassaderna, framförallt de utomeuropeiska.
Nu, snart tre månader efter reformen, har de flesta av de motsträviga ambassaderna tänkt om.
-Det verkar som om vår kamp gett ett ganska bra resultat, säger Kerstin Fällström, ordförande i ambassadernas HTF-klubb och den som tillsammans med ombudsmannen Boel Holst lett striden.
-Många av våra medlemmar har sagt att de känner sig styrkta av att vi tagit strid gemensamt. Vi har fått arbetsgivarna till en diskussion och vissa har tagit till sig argumenten och kompenserat våra medlemmar till 100 procent. Andra har bara gått oss till mötes halvvägs, men det är bättre än ingenting som var budet från början.
Det nya så kallade jobbavdraget har också gett lite bättre nettoresultat än vad ambassadklubben hoppades på, så att de lokalanställda som bara fått halv kompensation, ändå får råd att betala skatt. Fast många fick inte höjningen förrän i februari, så januari blev tuff ekonomiskt.
Fem medlemmar, som inte fått skattekompensation, har ansökt om att HTF ska begära förhandling för deras räkning. Men Kerstin Fällström vet inte om det innebär att resten är nöjda eller om de inte vågar bråka.
Bland de länder som fortfarande inte har kompenserat de anställda för skatten finns två EU-länder.
- Det är anmärkningsvärt att man inte ens inom EU följer lagen, fastän flera fattiga länder gör det.
Kerstin Fällström är kritisk till att man inte kommit någon vart med de svenska myndigheterna. De anställda måste själva betala in sin skatt och konsekvensen blir att deras arbetsgivare aldrig ser hur lite personalen får ut netto.
- Oss enskilda kan myndigheterna jaga, medan ambassaderna i flera år sluppit undan att betala våra pensionspengar. Jag tycker svenska staten ska kräva att våra arbetsgivare följer lagen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.