Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Allt mer tvärvetenskap på högskolorna

Publicerad

Allt mer tvärvetenskap på högskolorna

IT blandas med biologi eller pedagogik. Och vård med mångkultur. Högskolorna skapar nya utbildningar för att anpassa sig till arbetsmarknaden.

En ny utredning från högskoleverket visar att högskolorna är bra på att förändra och förnya sina utbildningar.
- Vi får ofta höra att det utbildas för få ingenjörer. Men då glömmer man bort alla studenter som tar en magisterexamen i teknik, säger Charlotte Hasth som är utredare på högskoleverket.
- De kallas inte ingenjörer men deras kompetens är vad företagen efterfrågar. Ofta har de läst fler ämnen än bara tekniska. Men de som anställer tekniker känner inte till det nya systemet tillräckligt.
Tvärvetenskap är något många högskolor tagit till sig, visar utredningen. Mindre högskolor vill profilera sig genom attraktiva kombinationer. Ofta är det IT som blandas med andra ämnen.
- Det finns utbildningar i informationsscenografi eller informationspedagogik. Kombinationerna blir väldigt attraktiva på arbetsmarknaden, säger Charlotte Hasth.
En annan nyhet är utbildningar i entreprenörskap. Inget av de programmen är äldre än tre år och studenterna har inte hunnit ut på arbetsmarknaden ännu.
- För att kunna starta nya företag krävs ordentliga kunskaper. Högskolorna tycker det är viktigt att satsa på individernas kreativitet och förmåga att utveckla affärsidéer.
Det har också startats utbildningar om det mångkulturella samhället. Flera vårdhögskolor ger kurser som ska hjälpa vårdpersonal att bättre hantera möten med människor från andra kulturer.
- Dels får mångkultur en större roll i traditionella vårdutbildningar. Men det finns också kurser som läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal kan gå tillsammans som en vidareutbildning när de börjat jobba, säger Charlotte Hasth.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.