Stress, depressioner och utbrändhet gör att fler privattjänstemän än någonsin är långtidssjukskrivna. Ökningen är allra störst bland unga.
På bara ett år har diagnoserna stress, depression och utbrändhet ökat med 63 procent visar siffror från Alecta (fd SPP). De senaste fyra åren har de fyrdubblats. Långtidssjukskrivningarna ökade med 29 procentenheter mellan 1999 och 2000. Samtidigt visar undersökningen att bara en av sju får rehabilitering.
- Systemet är ohållbart. Vissa personer på försäkringskassorna jobbar oerhört bra, andra gör det inte. Dessutom har staten minskat resurserna för rehabilitering. I Stockholm är årets pengar redan slut, och vi är bara i mars ännu, säger Birgitta Rolander, chef för hälsa och välfärd på Alecta.
Hon menar att de pengar det kostar att rehabilitera långtidssjukskrivna bara är en bråkdel av vad det kostar att inte göra det.
Ett annat problem är att många kliniker tvingas dra ned eftersom försäkringskassorna inte skickar patienter till dem. Därmed minskar antalet platser.
- Institutionerna har en omöjlig sits. De klarar inte att plötsligt stå utan intäkter för att rehabiliteringspengarna är slut. Det måste till en förändring av systemet, säger Birgitta Rolander.
LINDA SVENSSON© siftidningen 2001