Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Alla får inte plats i nya bioteknikföretaget

Publicerad

Alla får inte plats i nya bioteknikföretaget

Pharmacia & Upjohns beslut att lägga sin forskning i ett nytt bioteknikföretag välkomnas av facket. Oron var stor att verksamheten annars helt skulle lagts ned. Samtidigt befarar man att jobben för andra anställda är i fara.

800 personer från Pharmacia & Upjohns diabetes- och fetmaforskning ska flyttas över till ett nytt bioteknikföretag där deras gamla arbetsgivare blir en av flera delägare. För forskarna betyder det att en tid av turbulens förhoppningsvis är över, men de som inte kommer att ingå i det nya företaget går en osäker framtid till mötes. Alltsedan sammanslagningen mellan Pharmacia och Upjohn 1995 har jobb flyttats utomlands, ingått i nya företag eller helt försvunnit från läkemedelsföretaget. Facket har reagerat starkt på det man har uppfattat som en utarmning av svensk läkemedelsforskning. Därför uppfattas företagets beslut att bilda ett nytt bioteknikföretag med flera delägare som en seger för de anställdas kamp.
- Jag tror faktiskt att vårt arbete har haft betydelse för beslutet att knoppa av forskningen i stället för att lägga ned den, säger Ingela Widén, SIF:s fackliga representant på företaget.
- Vi har pratat med företagsledningen om bra lösningar, och bara det att vi har haft en öppen dialog och visat att vi är villiga att samarbeta tror jag har haft betydelse. Vi har visat väldigt tydligt redan tidigare att vi inte accepterar vad som helst, så jag tror inte att Pharmacia törs lägga ned all verksamhet i Sverige. De vill göra det här på ett snyggt sätt så att ingen känner sig trampad på tårna.
Vad blir skillnaden för de anställda?
– Nu bildar man ett bioteknikföretag, tidigare var vi ett läkemedelsföretag. Det innebär att en del verksamheter inte kommer att finnas med i det nya bolaget.
Vilka då?
- Vi kommer exempelvis inte ha en lika stor utvecklingsverksamhet. Den kommer troligtvis inte finnas kvar varken inom Pharmacia & Upjohn eller det nya bolaget.
Kommer anställda i Sverige bli utan jobb?
- Ja, det kommer att försvinna ett antal jobb.
Skapas det några nya jobb i bioteknikföretaget?
- Det är mycket svårt att säga hur det kommer att bli.
Siftidningen har förgäves försökt nå ansvariga på Pharmacia & Upjohn för en kommentar.

LINDA SVENSSON © siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.