Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Äldre tjänstemän ser mörkt på jobbmöjligheter

Hela sex av tio arbetslösa privattjänstemän som fyllt 55 ser sina möjligheter till nytt jobb som "urusla".
- Alarmerande! anser forskaren Otto Kanervo vid det finländska fackförbundet PRO som står bakom undersökningen.
Sören Viktorsson Publicerad

PRO - som är den finländska motsvarigheten till Unionen - har startat ett omfattande projekt där de ur olika aspekter kartlägger arbetsmarknaden för äldre tjänstemän.

I den första rapporten, som nu släppts, intervjuas runt 12 000 medlemmar, varav drygt 5 000 i åldrarna 50 och uppåt.

Redan vid 40-strecket börjar sysselsättningsmöjligheterna att sjunka kraftigt och backen blir brantare ju närmare man kommer 50.

Medan var fjärde arbetslös privatjänsteman under 45 år ser möjligheterna till nytt jobb som "goda", är bara sex procent av dem som fyllt 55 av samma åsikt.

- Detta är alarmerande, eftersom vi här har att göra med välutbildade och mycket erfarna yrkesmänniskor, kommentererar forskaren Otto Kanerva.

Till det iögonfallande i undersökningen hör, att bland de arbetslösa som fyllt 55 har hela 40 procent en historia av över 15 år hos samma arbetsgivare.

Finland har en demografisk situation som gör att man, för att klara välfärden, måste försöka få medborgarna att stanna längre på sina arbetsplatser.

- Men det här ställer ju saken i ett motsägelsefullt ljus. Hur ska man förlänga arbetskarriären om inte arbetsgivarna vill? frågar forskaren Otto Kanervo.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.