Äldre löper större risk att bli utbrända
Forskning i Europa visar att äldre som verkat inom sitt yrke länge löper större risk att bli utbrända. I USA däremot är situationen en annan. Där är det främst de som befinner sig i början av sin karriär som blir utbrända.
Utbrändhet tar sig olika uttryck i olika delar av världen. Medan vi i Sverige ser en kraftig ökning av antalet diagnoser som går att knyta till utbrändhet, talas det knappt om fenomenet i Asien, därmed inte sagt att det inte existerar.
Christina Maslach, forskare vid Berkeleyuniversitetet i San Fransisco och den som lanserade begreppet utbrändhet för sisådär 20 år sedan, säger att den drabbade i USA inte gärna talar om sin utbrändhet. Det bär något av en skammens stämpel. Till skillnad från i Europa är det i första hand yngre som blir utbrända i USA. Det förklaras av de olika arbetsmarknaderna. I USA är det vanligare att hoppa mellan yrken, medan man i Europa ofta blir kvar inom samma yrke under lång tid, inte sällan ända fram till pensionering. Det, gissar Christina Maslach och hennes kollega Wilmar Schaufeli, är förklaringen.
Christina Maslach och Wilmar Schaufeli från universitetet i Utrecht, Nederländerna, gästar båda den internationella psykologkongressen i Stockholm. På torsdagen presenterade de nya rön i sin forskning.
Båda konstaterar att arbetsplatsen och dess struktur är direkt avgörande för förekomsten av utbrända medarbetare. Christina Maslach tar upp sex faktorer som spelar in: arbetsbelastning, kontroll, belöning, det sociala samspelet, rättvisa och jämlikhet samt värderingar.
- Utifrån de här områdena kan man jobba för att åstadkomma en mer human arbetsplats, säger Maslach.
Wilmar Schaufeli har dessutom kunnat konstatera att känslor smittar. Det betyder att en person i en arbetsgrupp där gnäll, trötthet och depressioner förekommer, blir utbränd tidigare än han eller hon skulle blivit i en annan grupp. Precis som negativa känslor, smittar även de positiva.
Går det då att skydda sig från utbrändhet? Ja, till viss del. Det säkraste sättet tycks vara att skaffa sig ett jobb som man finner roligt, stimulerande och engagerande.
- Det verkar som om man kan jobba hårt och länge, och ändå inte bränna ut sig om man upplever sitt arbete som viktigt och meningsfullt, säger Christina Maslach.
LINDA SVENSSON © siftidningen 2000