JämO förlorade det så kallade barnmorskemålet. Men SIF:s chefsjurist Eva-Helena Kling vill ändå kalla domen en framgång.
- Det innebär ett stort genombrott att domstolen bedömt att vi kan jämföra olika yrkesgrupper och att deras arbete anses likvärdiga.
Ska en barnmorska tjäna mindre än en medicintekniker? Det var frågan som prövades i Arbetsdomstolen och som besvarades igår. JämO menar att löneskillnaden är könsrelaterad. AD håller inte med. Men det var med knapp majoritet. Tre reserverade sig mot beslutet, samtliga kvinnor. En av dem var SIF:s Margareta Zandén. Den fjärde kvinnan i församlingen, representant för Statens Arbetsgivarverk, valde att ge arbetsgivaren rätt.
JämO drev frågan om barnmorskorna i AD redan 1996, men förlorade eftersom domstolen inte ansåg att arbetsvärderingen var korrekt. Barnmorskornas arbete kunde inte jämföras med medicinteknikerns. Det är på den punkten som JämO nu haft framgång. AD har ingenting att invända mot jämförelsen. Däremot anser man inte att löneskillnaderna har med könet att göra. Medicinteknikern är visserligen man, men han är även äldre än de båda barnmorskorna och har en kompetens som betingar högre lön i näringslivet.
- Enligt EG-rätt får marknadskrafterna slå igenom. Men arbetsgivarna har en hög bevisbörda. Osakliga löneskillnader anses som könsdiskriminering om inte arbetsgivaren kan bevisa motsatsen. I det här fallet har domstolen gått på arbetsgivarens linje, säger Eva-Helena Kling.
Förra JämO, Lena Svenaeus, menar att AD är fel forum för ett diskrimineringsmål, eftersom rätten är sammansatt av arbetsmarknadens parter, som hon anser driver partsintressen. Eva-Helena Kling håller inte med.
- Vi har ett etablerat förhandlingssystem där man går från lokal till central nivå och slutligen domstol. Frågan har stötts och blötts i tre instanser, så det är inget lättvindigt beslut. Kollektivavtal har stor betydelse, men om avtalen inkräktar på de mänskliga rättigheterna måste de stå tillbaka, det inser vi också. Arbetsdomstolen består av mycket kompetenta människor.
- Det viktiga är egentligen inte att JämO förlorade målet. Det måste ändå betraktas som en stor framgång att arbetsvärderingen accepterades. Domen kan få stora konsekvenser på arbetsmarknaden. Nu ser alla att det går att resonera på det här viset. Allting är inte juridik. Vi ser att löneskillnaderna håller på att utjämnas. Bara att frågan får mycket offentlighet gör mycket.
LINDA SVENSSON© siftidningen 2001