Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

ABB hjälper uppsagda till nya jobb

Nära en femtedel av de 110 uppsagda vid ABB i Västerås som under hösten deltagit i stödprogrammet Novus har redan fått ett nytt arbete.- Flera är också nära att få jobb. De är i slutskedet av anställningsintervjuerna, säger personaldirektören Lena Eliasson.
Publicerad
Efter vårens besked om att ytterligare tusen tjänster inom ABB i Sverige måste bort till halvårsskiftet 2004 varslades runt 200 anställda om uppsägning i Västerås. Efter förhandlingar blev ett 130-tal uppsagda före semestern.
- Vi ordnade så att en del fick nya tjänster inom koncernen innan uppsägningarna. En del tog också frivillig avgångspension och andra har fått hjälp att börja studera eller starta eget, säger Lena Eliasson.
Vid förhandlingarna presenterade ABB-ledningen ett stödprogram, kallat Novus, som erbjöds de uppsagda. Stödprogrammet ges av Empower, ett dotterbolag till Manpower, och är enligt Sifklubbens vice ordförande Krista Loiske identiskt lika det program som Ericssons uppsagda tidigare fått i Framtidsforum.
De som nappade på erbjudandet skulle få dubbel uppsägningstid, i upp till ett år. Men måste då avsäga sig återanställningsrätten och möjligheten att kräva skadestånd.
- Vi försökte få bort kraven men de var inte förhandlingsbara, berättar Krista Loiske.
De som valde att stå utanför Novus skulle få lön under uppsägningstiden. Enligt både Lena Eliasson och Krista Loiske har ett 20-tal av de 110 som gick in i stödprogrammet redan fått nya arbeten. Om några veckor lämnar den första kullen, de som har den kortaste uppsägningstiden, programmet och enligt Lena Eliasson beräknas över hälften av dessa då ha ett nytt arbete.
- De flesta kommer förmodligen att ha en ny lösning före jul.
Varken Krista Loiske eller Lena Eliasson vet säkert hur många som totalt sagts upp från ABB i Sverige efter den senaste neddragningsbeskedet.
- Eftersom vi inte har någon rikstäckande klubb så har jag inte helhetsbilden, säger Krista Loiske.
- Neddragningarna har pågått sedan hösten 2001 och eftersom vi sedan dess sålt verksamheter och hittat olika lösningar för olika individer så är det svårt att säga exakt hur många som sagts upp sedan dess. Men jag tror att det totalt rör sig om ungefär ett par tusen anställda. Utöver det har mellan 500 och 700 fått nya jobb inom ABB, säger Lena Eliasson.
I Ludvika varslades nyligen 130 anställda om uppsägning, nu pågår förhandlingar om hur många som ska sägas upp.

ANITA TÄPP


















Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.