Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

6 000 beräknas få gå efter Astraaffären

Publicerad

6 000 beräknas få gå
efter Astraaffären

Att Astra går samman med brittiska Zeneca möts med försiktigt positiva reaktioner från SIF-klubbens ordförande, Raymond Nygren.
- På kort sikt hade nog Astra klarat sig ensamt. Men för att överleva på längre sikt är nog det här nödvändigt, säger han.

Astra och brittiska läkemedelstillverkaren Zeneca går samman i en ny koncern med namnet Astrazeneca, och bildar därmed det tredje största läkemedelsbolaget i världen.
Den nya jätten får sitt huvudkontor och säte i London. Men huvudkontoret för forskningsverksamheten ska ligga i Sverige.
- Det ser jag som oerhört positivt. Det är ju där företagets framtid finns, säger Nygren.
Företagen uppger att man räknar med årliga kostnadsbesparingarna från samgåendet på 1,1 miljarder dollar före skatt inom tre år efter fusionen. Man räknar också med att det under de närmaste tre åren blir personalminskningar på cirka 6 000 tjänster.
- Det blir alltid sådana effekter vid en sammanslagning. Det finns ju områden där man kommer att ha dubbla organisationer. Framförallt inom marknad, men också på kontor och i viss mån inom forskningen, säger Nygren.
Han ser sammanslagningen som nödvändig, på sikt.
- Hade jag fått önska skulle jag hellre ha sett att Astra hade växt organiskt. Men det är inte säkert att vi skulle ha kunnat överleva när allt fler slår sig samman till större bolag.
- Det här är i alla fall en offensiv handling. Företaget visar att det tar initiativ. Och det är två partner som båda har fattat tycke för varandra. Det är ingen som har tvingats in i samarbetet.
Enligt TT föreslås Percy Barnevik bli ordförande i styrelsen för det nya bolaget. Tom McKillop föreslås bli VD och koncernchef och till arbetande vice ordförande föreslås Håkan Mogren och David Barnes.

MAGNUS A JACOBSSON © SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.