Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

28 år på HSB vägde lätt

Publicerad


28 år på HSB vägde lätt

På tre minuter rasade livet ihop för kontoristen Mari-Ange Loord på HSB i Eskilstuna. Så upplevde hon det. Hon blev uppsagd utan förvarning. Efter 28 års anställning hade hon plötsligt fel kompetens.

– Det är ett av mina mest eländiga fall, säger ombudsman Gunilla Lange på SIF:s regionkontor.
HSB Södermanland hade fyra anställda i Eskilstuna förutom platschefen Roger Olofsson. Tre ekonomer och en kontorist, Mari-Ange Loord. Hon arbetade med lägenhetsöverlåtelser. En dag i sommar kallades hon in till platschefen. Det slutade med att hon gråtande lämnade arbetsplatsen. Hon hade fått sparken och ett telefonnummer till företagshälsan. Om hon behövde tröst.
Hennes 28 år hos HSB vägde lätt. Mycket lätt.
– Egentligen är det dumt att jobba så länge på samma arbetsplats, säger hon i dag medveten om att hon kanske borde ha sett om sitt hus.
HSB organiserar om och rekryterar en högskoleekonom efter Mari-Ange
Loord, 51. Trots att facket och arbetsgivaren är ense om att det jobbas mycket övertid på kontoret är det formella motivet till uppsägningen "arbetsbrist". Loords arbetsuppgifter lastas nu över på de tre ekonomerna.
Roger Olofsson medger att kontoristtjänsten tas bort för att "frigöra löneresurser" till den nya ekonombefattningen. Att satsa på kompetensutveckling av en trotjänare fanns det inte tid till, enligt honom. Därför var trotjänaren från en dag till en annan utan arbetsuppgifter.
– Alla blev tagna på sängen, säger Gunilla Lange. Men det här visar att arbetsgivaren förfogar över sin organisation hur det än blir för de som tvingas gå och för dem som får stanna. De senare får det jättetufft i höst på HSB, fram till dess att den nya ekonomen börjar.
Lange menar att det går att dra en annan slutsats av det inträffade:
– Alla anställda måste ha koll på sin arbetsgivares planer. Man måste värna om sin egen utveckling. Omorganisationer kan hända kvickt annars. När facket kommer in är det ofta för sent.
Mari-Ange Loord tycker att arbetsgivaren borde ha samlat personalen i god tid och pratat igenom problemen. Hur ska vi göra? Själv hade hon varit beredd att gå ner till halvtid. Den kompromissen drev även SIF. Utan framgång.
Mari-Ange Loord fick tre månadslöner som plåster på såren. Hon har också sex månaders arbetsfri uppsägningstid. Hon har kommit över den värsta chocken och insett att hon själv inte har någon skuld i det hela. Hon har skött sitt jobb utan anmärkning i alla år.
– Allt var så roligt. Det är svårt att inte längre ha nån motivation att gå upp på morgonen.

BJÖRN ÖIJER © SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.