Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

2600 varslas på Ericsson

Publicerad

2 600 varslas på Ericsson

Redan hårt drabbade Ericsson i Linköping måste göra sig av med ytterligare drygt 600 personer. I Kumla ska 1 500 anställda bort.

475 anställda ska Linköpingsfabriken ha kvar vid årsskiftet. I dag har man 1600. 500 personer är varslade sedan tidigare. Av de nya som ska bort i Linköping är 70 procent tjänstemän.
- Man ger sig på Linköping och Kumla för att man måste visa upp någonting. Men jag tror inte att börsen godtar det här. Det är för lite, säger Tommy Jahrl, SIF-klubbens ordförande på Ericsson i Linköping.
Han anser att det är nödvändigt för Ericsson att dra ned ännu mer än vad som nu blivit känt, inte bara för aktieägarnas skull.
- Ericsson blöder ihjäl. Det här skulle de ha gått ut med mycket tidigare och klämt åt där bölden sitter. Lund exempelvis, som står för designen.
Tommy Jahrl är kritisk till att företaget väntat med att presentera de nya neddragningarna, trots att man vetat om dem en längre tid.
- Vi från fackligt håll har vetat om det ett tag, men inte kunnat gå ut offentligt. Det är ett spel för gallerierna man håller på med. Man har sparat det här till nu, så att man inför stämman i morgon kan visa att man gör något. Det är psykisk tortyr för de anställda. Många, speciellt på CF-sidan, har bara väntat på det här. De har redan sina ansökningar om nytt jobb ute. Kompetensflykten kommer att bli enorm. Man kan ju undra vad det här blir för enhet.
Återstoden av fabriken i Linköping ska tas över av amerikanska Flextronics. Hittills har de fackliga representanterna fått ett bra intryck av sin blivande arbetsgivare.
- Vi ska sätta oss i förhandlingar med Flex i morgon. Det låter positivt från deras sida. Det måste vi tro på. Men vi har många oorganiserade på tjänstemannasidan och dem lägger vi inte ned något krut på.
Utöver verksamheterna i Linköping och Kumla kommer tillverkningen av mobiltelefoner i engelska Carlton och Scunthorpe med totalt 1200 anställda att läggas ned. Även antalet konsulter ska minskas kraftigt. På vissa områden med upp till 50 procent.

LINDA SVENSSON© siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.