Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

25 procent stressas av it i jobbet

Var fjärde anställd har negativa erfarenheter av att använda it i arbetslivet. Särskilt utsatta är chefer och personer i åldern 30-49 år. Det visar en stor undersökning som Prevent har gjort.
Ola Rennstam Publicerad

It-relaterad stress är ett stort problem i arbetslivet. Enligt en unik studie, som omfattar drygt 600 yrkesarbetande i Sverige, anger var fjärde att de har negativa erfarenheter av att använda it i arbetslivet. Det motsvarar 770 000 personer av den arbetande befolkningen.

- It-stress är ett problem som påverkar individers hälsa och förmodligen företagens effektivitet. Det är viktigt att man är medveten om riskerna med stress kopplat till it och att man aktivt arbetar för att motverka stressen, säger Maria Schönefeld, vd på Prevent som står bakom undersökningen.

Gränserna mellan fritid och arbetsliv tycks suddas ut allt mer. Bärbara datorer och smartphones har gjort det möjligt för oss att ständigt vara uppkopplade och kolla jobbmejl - även på kvällar och helger.

De grupper som sticker ut i undersökningen är chefer och personer i åldern 30-49 år som tycks känna en större press kopplad till användning av it. Män är mer uppkopplade hemifrån och kvinnor är mer oroade över att den personliga integriteten hotas av användning av informationsteknologi. Däremot är det endast små skillnader mellan hur tjänstemän och arbetare upplever tekniken.

- Många tekniska system är inte anpassade till hur de anställda arbetar. Det är viktigt att ha en öppen diskussion kring ny teknologi på arbetsplatser så att man kan fånga upp problem och anpassa systemen till dem som faktiskt arbetar med dem, säger Maria Schönefeld, vd på Prevent.

Informationsmängden har ökat lavinartat sedan mitten av 90-talet då persondatorn, internet och e-post fick sitt genombrott. Tre av tio i undersökningen anser att de får för mycket information i sitt arbete och upplever svårigheter i att styra informationsflödet. Fyra av tio anser att de inte har kontroll på detta flöde.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.