Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

23 tjänstemän varslas på Valeo

Publicerad

23 tjänstemän varslas på Valeo

Lagom till semestern varslar Valeo Engine Cooling i blekingska Mjällby 23 tjänstemän. Först efter semestern kommer vidare besked om vilka som kan komma att sägas upp. Från facklig sida anser man tidpunkten vara illa vald.

- Vi har bara fått information om att ett antal tjänstemän måste gå. Vi har ifrågasatt tidpunkten för beskedet. En del, som hunnit gå på semester, fick nog veta det genom tidningarna, säger SIF-klubbens ordförande Roland Jönsson.
Minskad orderingång och större konkurrens är orsaken till varslen. Valeo har missat beställningar på kylare av både Mercedes-Benz och Renault lastvagnar.
- Vi är väldigt fundersamma. Vi vet att det blir en nedgång under hösten, men vi har goda förutsättningar att ta igen det under våren.
Förhandlingarna drar i gång vecka 35, i början av september. Företaget avser vara klart redan vecka 40, något som Roland Jönsson är tveksam till är möjligt.
- Det är snabbt, men det beror på hur duktiga företaget är på att presentera det de har. Vi har väl sju åtta personer som kan komma i fråga för avtalspension.
Valeo är det största företaget i Mjällby. På grannorten Olofström är man också hårt drabbad av varsel sedan Volvo började sitt sparprogram.
- Det finns ingen uppsjö av arbeten precis, speciellt inte tjänstemannajobb. Det blir nog tyvärr så att merparten går ut i längre arbetslöshet.
Samtidigt som man varslar menar Jönsson att det finns ett stort anställningsbehov. De anställda misstänker att man vill höja kompetensen och nu ser en möjlighet att slimma organisationen.
- Vi hade velat haft en diskussion om kompetensutveckling. Man brukar kunna skaka fram pengar till det, bland annat med hjälp av Trygghetsrådet. Det är inte så billigt att låta folk gå arbetslösa heller, säger Roland Jönsson.
Vid en neddragning i slutet på 80-talet erbjöds flera anställda kompetensutveckling och antalet uppsagda kunde dras ned.
- De som inte känner sig utpekade kan förhoppningsvis gå på en skön semester. De andra har lite ont i magen kan jag tänka mig, säger Jönsson.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.