Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

2000-skiftet kostar mer än beräknat

Publicerad

2000-skiftet kostar
mer än beräknat

Att ställa om IT-systemen inför 2000-skiftet beräknas kosta nästan 7000 miljarder kronor, enligt en ny rapport.

Kostnadsberäkningarna skrivs upp hela tiden. Så sent som i april beräknades den internationella kostnaden bli cirka 719 miljarder dollar. I dag ligger prognosen på 858 miljarder dollar. Det motsvarar 6 900 miljarder svenska kronor.
Bakom uppgifterna, som refereras av TT, står Cap Gemini, Europas största IT-konsultföretag. Företagets bedömning bygger på intervjuer med 1 680 företag och organisationer i Europa och USA, varav 132 svenska.
– För Sveriges del visar undersökningen att främst de mindre företagen är illa förberedda. Många företag är sent ute och kommer att tvingas testa sina system "live" vid millenniumskiftet, säger Ola Vettergren vid Cap Gemini i Sverige till TT.
Sammantaget är det en dyster rapport som konstaterar att 2000-problematiken inte kommer att kunna desarmeras. I stället föreslås regeringarna prioritera de samhällsviktiga funktionerna.
Cap Gemini konstaterar att arbetet med 2000-omställningen bland företag och organisationer ofta bedrivs efter tidsplaner som saknar marginaler. Otillräcklig testning av systemen och brister bland företagens underleverantörer kan dessutom ställa till stora problem trots att företagen själva säkerställt ett friktionsfritt sekelskifte.
Av de svenska företagen anser 57 procent att det inte kommer att bli några problem alls vid sekelskiftet medan tio procent av företagen tror att det blir störningar som kommer att kvarstå minst ett år.

MAGNUS A JACOBSSON © SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.