Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

1,5 miljoner utbetalt ur SIF:s studiefond

Publicerad

1,5 miljoner utbetalt ur SIF:s studiefond

SIF har i år betalat ut 1,5 miljoner som bidrag till studerande medlemmars kurslitteratur. 1 379 sifare har fått del av stipendierna.

Förbundet beslutade förra hösten att satsa 350 miljoner kronor av sitt kapital i en stiftelse för studiestipendier. Tanken var att ge ekonomiskt stöd till medlemmar som vill studera och därmed stärka sin ställning på arbetsmarknaden.
Stipendierna ersätter kostnader för litteratur och annat studiematerial med upp till 2 500 kronor per termin. Dock maximalt 10 000 kronor per studerande.
Från årsskiftet, då stiftelsen bildades, har 1 522 000 kronor betalats ut till 906 kvinnor och 473 män. Genomsnittsbeloppet är 1 350 kronor. Alla åldrar finns representerade. Största gruppen, 46 procent, är mellan 31 och 40 år.
Drygt 40 procent pluggar på Komvux, övriga på högskola eller andra utbildningar.

Krav för stipendier:

Aktiv medlem i SIF (inte studerandemedlem) i minst tre år.
Läser en utbildning, eller går en kurs, som motsvarar minst 5 veckors studier på heltid.

Kolla om du har pengar att hämta

Pluggade du i våras är det inte för sent att få ut pengar för kurslitteratur. Bara du har kvitton kvar.

– Det är fritt fram även om du studerade i våras, säger stipendiefondens chef Arne Sahlin. Uppfyller du medlemsvillkoret är det bara att skicka in intyg på utbildning, förteckning över kurslitteratur och kvitton.
Är det okej med alla utbildningar, även kvällsstudier?
– Ja, om de motsvarar 5 veckors heltidsstudier
Omfattas även Kunskapslyftet?
– Ja.
Hur är det med dataprogram och liknande?
– Allt studiematerial som är obligatoriskt för kursen ger rätt till ersättning.
Kan jag söka för våren och hösten samtidigt och få ut 5 000 kronor.
– Ja, om du har kvitton och uppfyller villkoren i övrigt. Men du måste skicka in två ansökningar.

TOMMY ZETTERWALL © siftidningen 1999

Ansökningsblanketter och mer info:www.sif.se eller Arne Sahlin 08-789 71 39  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.