Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Sjuk av jobbtristess fick skadestånd

Frédéric Desnard fick allt mindre att göra på jobbet. Det ledde till att han så småningom blev sjuk och fick diagnosen bore out. Nu har hans arbetsgivare dömts att betala skadestånd för trakasserier.
Niklas Hallstedt Publicerad 23 augusti 2018, kl 13:43
Colourbox (montage Magdalena Taubert)
En anställd på ett franskt företag förlorade självförtroendet och blev deprimerad eftersom han saknade vettiga arbetsuppgifter. Nu tvingas hans arbetsgivare betala motsvarande en halv miljon kronor i skadestånd. Colourbox (montage Magdalena Taubert)

Under lång tid fick Fréderic Desnard inga vettiga arbetsuppgifter på franska parfymfirman Interparfums.

– Jag skämdes över att få betalt för att inte göra någonting. Det var det värsta av allt, att förneka lidandet, har han tidigare berättat.

Nu har den franska arbetsdomstolen dömt arbetsgivaren att betala motsvarande 100 000 kronor i skadestånd för trakasserier och ytterligare motsvarande 400 000 kronor för uteblivna inkomster och rättegångskostnader. Det uppger tidningen Lag & Avtal.

Desnard var allt-i-allo på kontoret och trivdes bra. Men med tiden fick han allt mindre att göra.

– Jag kunde arbeta tio minuter om dagen. Som mest 45 minuter. Jag gick till min chef och bad om arbete, men han skickad mig bara vidare, säger han i Lag & Avtal.

Han förlorade självförtroendet och blev deprimerad. När han så småningom drabbades av epileptiska anfall fick han diagnosen bore out, att han led av att vara undersysselsatt.

Interparfums kommunikationsdirektör säger till att det inte handlar om bore out i Desnards fall, utan om att han inte utvecklades och att jobbet inte längre intresserade honom.

Båda parter har överklagat domen. Interparfums vill frias helt och hållet, medan Desnard anser att han bör ha ett högre skadestånd. Han vill också att bore out och andra former av psykisk ohälsa på jobbet ska få status som arbetssjukdomar i Frankrike.

Läs mer: Drabbad av bore out

Niklas Hallstedt