Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Ytterligare ett företag överväger Kinaflytt

De la Rue i Flen och Eskilstuna går med vinst. Trots det undersöker företaget möjligheten att flytta viss produktion till Kina.<br />
Publicerad
Varken fack eller anställda har fått någon konkret information om hur långt planerna är gångna. Men man känner väl till att företaget, som tillverkar moduler och maskiner för sedelhantering, ser över kostnaderna.
- Företaget har sonderat terrängen där borta. Rent generellt så är det en katastrof för hela det svenska samhället att lägga ut svensk produktion på det här viset, säger Lars Grahn, ledamot i Sifklubbens styrelse.
Det har kommit uppgifter om att så många som 120 av 380 tjänster kan försvinna vid en flytt.
- Företaget har varken bekräftat eller dementerat de uppgifterna, säger Lars Grahn.
Han efterlyser facklig samordning för att bemöta argumenten som företagen för fram vid planerade utlandsflyttar.
- Det är omöjligt för oss att försvara oss mot argument som valutakurser, lönekostnader och närhet till kund. Jag skulle vilja att Sif tog tag i den här frågan nu, och tar fram stöd för oss som förhandlar. Jag skulle till exempel vilja ha en klarläggning av vilka kostnader som finns i Sverige, och hur man kan jämföra kostnader här och utomlands.
De la Rue är ett Englandsbaserat företag, vilket för fackens vidkommande ytterligare minskar möjligheterna att påverka företagets beslut.
- De anställda är naturligtvis förtvivlade. Vi går med bra vinst och vi har gjort allt för att rationalisera och underlätta för företaget att motivera fortsatt verksamhet i Sverige.
Men Lars Grahn bedömer inte situationen som hopplös. Facken har inte blivit kallade till förhandling ännu, men han räknar med att det blir det snart.
- Det här är inte ett lopp som är kört, åtminstone inte ännu. Sedan är frågan om vi kan behålla all verksamhet här, det verkar knappast sannolikt.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.