Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Vägrade sänka lönen - förlorade jobbet

Bli konferensvärd och sänk lönen med 24 000 kronor i månaden. Det erbjudandet fick en rutinerad art director av reklambyrån han var anställd på. När han tackade nej blev han av med jobbet. Unionen har nu stämt byrån för diskriminering.
Ola Rennstam Publicerad

Efter 30 år på en anrik reklambyrå i Stockholm blev mannen i slutet av förra året kallad till ett möte med ledningen. Där föreslog företagets personalansvarige att AD:n skulle säga upp sig och bli frilans. Som plåster på såren skulle byrån stå för aktiekapitalet i hans nystartade bolag. Trots att mannen tackade nej till arbetsgivarens erbjudand återkom ledningen med flera propåer med samma innebörd.

I mitten av mars fick AD:n två omplaceringserbjudanden; det ena innebar att mannen skulle bli konferensvärd på byrån och därmed sänka sin lön med 24 000 kronor i månaden samt få betydande försämringar i sin tjänstepension. Det andra erbjudandet innebar att bli formgivare på ett dotterbolag, en tjänst som han saknade tillräckliga kvalifikationer för. Mannen tackade nej till båda förslagen och blev kort därpå uppsagd på grund av arbetsbrist.

Unionen har nu stämt reklambyrån för diskriminering på grund av ålder. Enligt stämningen beror uppsägningen i själva verket på att företaget vill göra sig av med äldre medarbetare och i stället anställa yngre personer till en betydligt lägre kostnad.

Det visade sig nämligen att företaget hade anställt flera nya AD:s sedan Unionenmedlemmen fick det första erbjudandet om att bli frilans. Därmed anser Unionen att det inte kan ha funnits någon arbetsbrist. Förbundet konstaterar också att de omplaceringserbjudandena som mannen fick inte har varit skäliga. Sammanlagt kräver Unionen närmare 200 000 kronor i skadestånd av arbetsgivaren.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.