Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Unionen kräver jobbet tillbaka för dömd tjuv

En tillsvidareanställd man på ett fastighetsbolag i Göteborg avskedades för att ha sålt stöldgods på arbetsplatsen. Unionen anser att avskedandet är ogiltigt och stämmer nu företaget.
Kamilla Kvarntorp Publicerad
Man leds av häktespersonal.
Mannen på bilden har inte med artikeln att göra. Foto: Fredrik Persson/TT

Mannen, som arbetade med fastighetsförvaltning, anställdes 1998 och avskedades i juni i år. Mannen dömdes till fängelse i ett år och åtta månader för grov stöld, häleri och brott mot vapenlagen. Enligt domen, som har överklagats till hovrätten, har mannen stulit snus och sedan sålt det vidare. Snuset ska mannen ha stulit tillsammans med en anställd på Swedish Match i Göteborg. De två männen kom över 57 600 snusdosor värda 2,1 miljoner kronor.

– Påståendet från vår sida är att det inte har funnits skäl för att avskeda honom. Mannen bestrider att han har sålt stöldgods. Han bestrider också att han har gjort sig skyldig till stölden av snus, säger förbundsjurist David Hellman.

Unionen kräver nu att mannen får skadestånd på 150 000 kronor, ersättning för förlorad lön och jobbet tillbaka.

Unionen lämnade in stämningsansökan till Arbetsdomstolen i tisdags, den 25 september. Nästa steg blir att arbetsgivaren kommer in med svaromål, där skälen till att mannen avskedades preciseras. Det beräknas ta tre, fyra veckor.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Behandlades för missbruk – blev uppsagd

Mannen hade ett alkoholmissbruk och sökte hjälp via ett 12-stegsprogram. Mitt under rehabiliteringen fick han varningar om olovlig frånvaro och sades sedan upp.
Lina Björk Publicerad 20 mars 2025, kl 06:01
två glas med alkohol på ett bord
Mannen var öppen med sitt alkoholmissbruk, men blev uppsagd på grund av personliga skäl mitt under rehabiliteringen. Foto: Shutterstock

Larmsäljaren började jobba hos bolaget i början av 2023. Ganska snart stod det klart att mannen hade ett alkoholmissbruk, och han tog på eget initiativ upp frågan om att genomgå en behandling. Arbetsgivaren accepterade med krav om det inte fick kosta arbetsgivaren något och att han skulle jobba heltid under sitt 12-stegsprogram. 

När behandlingen startade insåg larmsäljaren att det bara var han som jobbade heltid parallellt med 12-stegsprogrammet. Rehabiliteringen var mentalt krävande, så mannen skrev in fyra veckors semester i schemat på sitt jobb. Någon semester togs dock inte ut, eftersom han blev sjukskriven då han inte klarade av att arbeta heltid jämte behandlingen. 

Varning för olovlig frånvaro

Arbetsgivaren gav honom varningar för olovlig frånvaro, då läkarintyget blev försenat. De valde sedan att säga upp larmoperatören på grund av personligt skäl mitt under rehabiliteringen. Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 125 000 kronor för brott mot lagen om anställningsskydd, samt utebliven lön. 

Rehabilitering

Under en rehabilitering är arbetsgivaren skyldig att göra en noggrann utredning av möjligheterna till rehabiliterings- och anpassningsåtgärder samt möjligheten till omplacering. 

Kraven på arbetsgivaren att vidta rehabiliterings- och arbetsanpassningsåtgärder gäller oavsett om sjukdomen (ohälsan) har orsakats av arbetet eller av andra orsaker utanför arbetet.