Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

TCO kritiskt till grönbok om arbetsrätt

Genom en grönbok, en typ av diskussionsunderlag, vill EU-kommissionen starta en debatt om arbetsrätten och hur den kan utvecklas för att öka produktiviteten och minska arbetslösheten. TCO menar att arbetsrätten framför allt är en fråga för nationerna själva.
Publicerad
- Vi är oroliga för var det här ska landa och hur mycket EU ska bestämma, säger Ingemar Hamskär, TCO:s chefsjurist.
Kommissionen har ställt 14 frågor att besvaras av den som vill. Bland annat vill kommissionen veta hur man kan förändra arbetsrätten och kollektivavtalen så att de ökar flexibiliteten på arbetsmarknaden.
- Enligt kommissionen är anställningsskyddet i tillsvidareanställningar problemet när det gäller den tröga rörligheten, Vi tycker inte att trygghet står i motsats till flexibilitet. Vi tycker att man ska satsa på att öka tryggheten i övriga anställningar i stället, säger Ingemar Hamskär.
En annan fråga som kommissionen väcker är om man bör ha ett enhetligt arbetstagarbegrepp inom Europa. I dag kan man i stort sett säga att man, åtminstone i Sverige, är antingen uppdragstagare eller uppdragsgivare. Arbetsrätten och kollektivavtalen omfattar då uppdragstagarna, de anställda. Kommissionen sänder signaler om att man vill införa ett mellansteg, en typ av egenanställning. Men det vänder sig TCO kraftigt emot.
- Vi vill värna rätten att vara anställd. Annars är vi oroliga att man kan tvingas in i en företagarroll. Låt säga att du jobbar hos en arbetsgivare som beslutar att dina arbetsuppgifter bör utföras av ett bolag i stället. Över en natt kan du tvingas bli företagare med bara en uppdragsgivare. I ett slag gör man så att arbetsrätten inte omfattar delar av arbetsmarknaden, säger Hamskär.
Tanken är att grönboken så småningom ska leda till gemensamma arbetsrättsprinciper i EU. Men Ingemar Hamskär utesluter inte att det, trots löften om motsatsen, skulle kunna landa i ett direktiv, om det finns ett brett stöd för det.
- Våra politiker är ju väldigt intresserade av det här. Det är viktigt att vara med på ett tidigt stadium, säger Ingemar Hamskär.
Även Sif har yttrat sig om grönboken. I stort sett menar förbundet att frågor som rör arbetsrätten bör regleras av medlemsstaterna själva.
Den som vill lämna sina synpunkter till kommissionen har fram till den sista mars på sig.

LINDA SVENSSON

Fotnot: En grönbok är ett meddelande från kommissionen som ska stimulera debatt och diskussion inom ett ämne. Synpunkterna kan så småningom sammanställas till en vitbok, förslag till gemensamma åtgärder.




Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.