Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Får man stjäla en penna från jobbet?

Det kan vara lockande att ta kuvert, pennor och post-it-lappar från jobbet, inte minst i tider med hög ränta och elräkning. Men är det att räkna som stöld om du blir påkommen?
Oscar Broström Publicerad 7 oktober 2022, kl 14:36
Person skriver på ett papper med en penna.
Stjäla från jobbet? Även om det är små föremål, som en penna, ett kuvert eller en plastficka finns risken att du blir avskedad. Foto: Fredrik Sandberg/TT

De flesta känner nog till att din arbetsgivare kan sparka dig om du stjäl från jobbet. Men var går gränsen för stöld?

Kollega har pratat med Unionens förbundsjurist Annika Jonasson för att reda ut frågan.

 Om du stjäl på jobbet tar du arbetsgivarens egendom, vilket innebär en skada för arbetsgivaren och det kan leda till att du blir uppsagd eller avskedad från din anställning och åtalad för stöld i en straffrättslig process.

Det har ingen betydelse om det rör sig om föremål med större värde – exempelvis dator, kontorsstol och telefon – eller föremål med nästintill obetydligt värde – pennor, kuvert, plastfickor och post-it-lappar: Om du tar det med flit för privat användning kan arbetsgivaren hävda att du stulit av dennes egendom.

 Ur ett arbetsrättsligt perspektiv spelar värdet egentligen ingen avgörande roll. Det spelar som utgångspunkt ingen roll om det är ett kuvert eller en penna. Det kan betraktas som en stöld, eller ringa stöld, om det skett avsiktligen och du tagit något för att tillägna dig föremålet privat. Det innebär en förtroendeförlust för medarbetaren.

Tog choklad – men friades av AD

Det finns exempel när Arbetsdomstolen, AD, ansett att stölden inte varit skäl för att skilja personen från sin anställning. 2006 fick tre personer vid Cloetta sparken för att de tagit choklad från lagret och lagt i fikarummet. AD ogiltigförklarade avskedande med motivering att arbetstagarna inte känt till eller förstått att de agerat i strid med interna regler när de hämtat godis på lagret.

Men huvudregeln är att avsiktlig brottslighet riktad mot arbetsgivaren leder till förtroendeförlust och kan leda till arbetsrättsliga åtgärder.

Om du råkar få med dig kontorsmaterial hem, utan avsikt att använda det för privat bruk, är det inte nödvändigtvis stöld. Arbetsgivaren måste alltså hävda att du tagit föremålen med uppsåt för att handlingen ska anses vara grund för ett avskedande.

Du kan också bli åtalad för stöld om du stjäl från din arbetsgivare. Men en stöld från arbetsgivaren behöver inte bli brottsmål för att du ska kunna bli avskedad.

Om arbetsgivaren hävdar att du stulit, men du anser att du är oskyldig till detta, bör du kontakta ditt fackförbund för råd och stöd.

 Om du inte avsiktligen tagit saker från arbetsgivaren, men arbetsgivaren väljer att säga upp dig eller avskeda dig, ska du kontakta ditt regionkontor eller en facklig företrädare på arbetsplatsen och ta hjälp den vägen i första hand, säger Annika Jonasson.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.