Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Lagrådet: OK till regeringens visstidsförslag

Efter EU-kommissionens hot om att stämma Sverige i EU-domstolen för att svensk lag inte nog motverkar missbruk av visstidsanställningar har regeringen föreslagit en skärpning av lagen. Nu har Lagrådet gett regeringens förslag ok.
Gabriella Westberg Publicerad
Jessica Gow/TT
Jessica Gow/TT

Förslaget gick på remiss i våras och flera instanser, bland annat TCO och Advokatsamfundet, kritiserade det då för att dels vara alltför krångligt, dels inte leva upp till kraven i EU:s visstidsdirektiv, som Kollega.se rapporterat om tidigare.

För några veckor sedan skickades förslaget vidare till Lagrådet, som nu lämnat förslaget utan erinran, det vill säga gett regeringen ok.

- Vi vet att TCO ville gå längre, men det gick inte Svenskt Näringsliv med på. Vi måste utforma förslag som går att få igenom, säger Natalie Sial, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Enligt Natalie Sial är oron över att skärpningen inte skulle vara tillräcklig för att leva upp till EU-direktivet sannolikt obefogad.

- Kritiken från EU-kommissionen var massiv, så man var tvungen att ta fram ett förslag som skulle motsvara kraven i direktivet. Och det upplever regeringen att man nu har gjort.

Det nya lagförslaget lämnades över till riksdagen i december och är tänkt att börja gälla från och med den 1 maj 2016.

Lagrådet

Lagrådet granskar och yttrar sig över lagförslag efter anmodan från regeringen eller ett riksdagsutskott. I rådet ingår domare från Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen. Även andra lagfarna personer kan förordnas att ingå i Lagrådet.

Lagrådets granskning avser:

  1. hur lagförslaget förhåller sig till grundlagarna och rättsordningen i övrigt,
  2. hur förslagets föreskrifter förhåller sig till varandra,
  3. hur förslaget förhåller sig till rättssäkerhetens krav,
  4. om förslaget är så utformat att lagen kan antas tillgodose angivna syften,
  5. vilka problem som kan uppstå vid tillämpningen.

Lagrådet

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.