Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Kontaktade facket – fick sparken

När de anställda fick veta att de inte skulle få någon lön om de inte lyckades sälja mer kontaktade de Unionen för att få hjälp. Men i stället för lön fick de anställda sparken. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot både mbl och las.
Linnea Andersson Publicerad 29 september 2015, kl 11:05
Colourbox
I stort sett hela personalstyrkan blev avskedade när de kontaktade Unionen för att få ut sin lön från arbetsgivaren. Colourbox

Bolaget, som ingår i en finländsk koncern, startade upp sin verksamhet i Sverige i början av året. Efter några månader ansåg koncernledningen att försäljningen (av bland annat rengöringsmedel till företag) inte gick tillräckligt bra, varpå koncernens vd besökte bolaget och gav personalen beskedet att de inte skulle få någon lön förrän försäljningen ökade.

Efter beskedet gick det inte längre att få tag på verksamhetschefen och därför tog flera medarbetare kontakt med Unionen som kallade till förhandlingar med arbetsgivaren i slutet av maj i år. Följande dag blev den säljchef som bolaget anställt några månader tidigare uppsökt av en styrelseledamot som informerade säljchefen om att koncernledningen ansåg att eftersom personalen hade kontaktat facket ”så är det ni mot oss”.

Dagen därpå avskedades både den tillsvidareanställda säljchefen och i stort sett alla övriga medarbetare, utan någon motivering.

I efterhand har arbetsgivaren anklagat personalen för oegentligheter, utan att kunna peka på några individuella orsaker. Dessutom har bolaget låtit bli att dyka upp på tvisteförhandlingar som Unionen kallat till angående säljchefen.

Unionen stämmer nu bolaget och arbetsgivarorganisationen Almega för kränkningar mot både medbestämmandelagen, mbl, och lagen om anställningsskydd, las.  

 

 

 

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.