Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Kabinchef på SAS döms för flygfylla

En kvinna som var kabinchef under en SAS-flygresa mellan Hongkong och Stockholm har dömts för flygfylleri. Trots att hon hade ansvar för säkerheten ombord anser hovrätten att kvinnan inte ska dömas till fängelse.
Ola Rennstam Publicerad 28 september 2018, kl 15:53
Colourbox.com
Kort efter händelsen gick kvinnan i pension och slutade därmed på SAS. Colourbox.com

Det var i september förra året som flera passagerare slog larm om den uppenbart berusade chefen för kabinpersonalen på en SAS-flight från Hongkong till Stockholm. Hon ska bland annat ha spillt kaffe över en passagerare i businessklass och sluddrat i ankomstutropet till passagerarna.

Vid ankomsten till Arlanda tillkallades polis till passkontrollen och alla i flygbesättningen fick lämna ett utandningsprov. Den då 65-åriga kabinchefen hade motsvarande 1,88 promille alkohol i blodet.

Som kabinchef hade hon ansvar för åtta personer i kabinen samt säkerheten ombord och med det följde bland annat ansvaret för ett dörrpar vid eventuell nödsituation, ansvar för att meddela kaptenen att kabinen är redo inför landning samt ansvar för att säkra lösa föremål vid turbulens.

Läs också: Kabinanställda jobbade över ett dygn utan vila

Nu har Svea hovrätt dömt kvinnan för grovt flygfylleri. Hovrätten bedömer att straffvärdet motsvarar en månads fängelse. Men kabinchefen, som är tidigare ostraffad och inte befaras begå nya brott, döms därför till villkorlig dom och 80 dagsböter. Kort efter händelsen gick kvinnan i pension.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.