Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Jobbade gratis – stämmer sin man

Efter fyra års äktenskap slutade mannen att betala lön för det arbete hans fru utförde i företaget. Nu stämmer kvinnan, med hjälp av facket, sin man på närmare 300 000 kronor.
Lina Björk Publicerad 22 juni 2021, kl 13:22
Shutterstock
Kvinnan jobbade helt gratis i makens företag under nio månader. Shutterstock

Paret träffades i kvinnans hemland Vietnam och gifte sig 2015. Efter en kort tid flyttade de till Sverige och hon började jobba i mannens restaurang i södra Sverige.

Till en början hade hon en månadslön på 18 000 kronor per månad, men efter en tid slutade lönen sättas in på kontot. Under 2019 jobbade hon helt gratis under nio månader.

Läs mer: Skulle ta över familjeföretag - blev uppsagd

Som skäl att inte betala ut någon lön hävdar mannen enligt stämningsansökan från Unionen att frun varit anställd i ett familjeföretag och att uttag från företaget bara varit möjligt när ekonomin tillåtit det. Kvinnan nekar dock till att hon varit en del av ett familjeföretag och stämmer nu, med hjälp av sitt fackförbund Unionen, mannen på sammanlagt nästan 300 000 kronor för utebliven lön och semesterersättning.

Anställningen avslutades i september 2020. Om paret fortfarande är gifta framgår inte av stämningsansökan.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.