Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Hade sagt upp sig – blev avskedad

Mannen hade sagt upp sig eftersom han fått nytt jobb. Men under uppsägningstiden fick han sparken. Nu har Unionen stämt bolaget.
Ola Rennstam Publicerad 8 december 2021, kl 06:00
TT/Shutterstock
Unionenmedlemmen förlorade jobbet sedan han informerat sin kollega på Messenger om att arbetsgivaren förlorat en viktig kund. TT/Shutterstock

Efter att ha fått ett nytt jobb sa mannen i somras upp sig från sin tjänst inom telefonförsäljning. När två veckor av uppsägningstiden återstod informerade bolagets ledning om att man förlorat ett kontrakt med stor kund. En kollega, som var sjuk denna dag, frågade mannen på Messenger om det hänt något på arbetsplatsen. Han berättade då om försäljningsuppdraget som skulle upphöra.

Dagen därpå blev telefonförsäljaren inkallad i ett rum av tre chefer som anklagar honom för att ha varit illojal mot företaget och ha brutit mot tystnadsplikten. Han blev därpå ombedd att lämna arbetsplatsen. Unionen anser att avskedandet saknar grund och har nu stämt företaget.

– Den här informationen var allmänt känd. Ledningen hade samma dag berättat det för personalen, så det kan absolut inte röra sig om något brott mot lojalitetsplikten eller röjande av företagshemligheter, säger Ulf Åkesson, förbundsjurist på Unionen som har hand om ärendet.

Läs mer: Kvinnan sjukskrev sig – blev uppsagd

Arbetsrätt

Avskedad via sms under sjukskrivning

Mannen hade jobbat på bärgningsfirman i fyra år när han under en sjukskrivning blev avskedad via sms. Anledningen var att han föredrog den bil han brukade köra.
Publicerad 2 juni 2023, kl 13:03
Man tittar på sin smartphone och läser ett sms
När mannen varit sjukskriven ett par veckor fick han ett sms av sin arbetsgivare som talade om att han var avskedad. Foto: Shutterstock

Enligt arbetsgivaren hade mannen arbetsvägrat och misskött sin tidrapportering. Arbetsvägran rörde sig om en händelse då en kollega hade bett honom att köra en specifik bil, men mannen hade föredragit en annan och tagit den istället.  

Bolaget menar också att han misskött sin tidsredovisning och inte rapporterat in rätt antal timmar för olika uppdrag. Här har dock Unionen en annan uppfattning.

– Han har rapporterat in korrekt tid både muntligen och via den app som företaget använder för tidsredovisning, säger Sverker Wickberg, förbundsjurist på Unionen och som företräder medlemmen i tingsrätten.
 

Avskedades via sms

Bara några veckor efter att mannen blev sjukskriven avskedades han utan att bolaget gett honom en varning eller påpekat några problem. Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor för avskedandet, samt utebliven lön och sjuklön.