Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Hade för låg energi – blev uppsagd

Den nya chefen ansåg att projektledaren saknade tillräcklig energi för att utföra sina arbetsuppgifter och valde att säga upp honom. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på sammanlagt 260 000 kronor.
Lina Björk Publicerad 9 januari 2020, kl 10:21
traza/Colourbox
Den nya chefen tyckte att projektledaren utförde sitt jobb utan energi och intresse. traza/Colourbox

Projektledaren hade jobbat ett år på finansbolaget när han fick en ny chef. Han hade tidigare inte haft några klagomål på sitt arbete, men den nya chefen ansåg att projektledaren utförde jobbet utan energi och intresse. Hon tyckte också att han inte kunde hålla tider och att arbetet han gjorde saknade kvalitet. Exakt vad som menades med bristande kvalitet ville hon inte precisera.

Till sommaren föreslog arbetsgivaren att han skulle säga upp sig själv. Det ville projektledaren inte utan efterfrågade i stället en handlingsplan för att få veta exakt vad som förväntades av honom. Någon sådan presenterades aldrig utan han blev i stället uppsagd i augusti.

Arbetsgivaren har en skyldighet att om det är möjligt, försöka omplacera den anställda i stället för att säga upp. Finansbolaget lämnade ett omplaceringserbjudande som administrativ resurs. Men tjänsten innebar både en halverad månadslön och helt andra arbetsuppgifter jämfört med hans ordinarie tjänst. Dessutom fick han inte tillfälle att tänka över erbjudandet eftersom arbetsgivaren lade fram förslaget med orden ”Jobbet inne på corpen är slut från och med den här veckan”.

Unionen anser att projektledaren sagts upp utan saklig grund och väljer därför att stämma arbetsgivaren på sammanlagt 260 000 kronor för medlemmens räkning.