Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Gift med chefen – fick sluta

André Osinga sades upp från Kronans Apotek med hänvisning till att han är gift med chefen. Kronan motiverar uppsägningen med att de har en policy mot nära relationer, men varken André Osinga eller hans fru har fått se policyn.
Linnea Andersson Publicerad
Simon Paulin / SvD / TT
Kronans Apotek har avböjt att kommentera om de har en policy mot nära relationer eller inte. Simon Paulin / SvD / TT

I måndags arbetade André Osinga sin sista dag på Kronans Apotek i Likenäs i Värmland. Här har han jobbat sedan juni i år då han sökte tjänsten via en annons och rekryterades av chefen på apoteket, som även är André Osingas fru. Han sade upp sig från sitt förra jobb där han tjänade betydligt mer för att han ville arbeta tillsamman med sin hustru.

En vecka efter att han började jobba hörde Apotek Kronans HR-avdelning av sig och sade att det inte var okej att anställa sin respektive och hänvisade till företagets policy mot nära relationer. Andrés fru hade letat på arbetsgivarens hemsida efter särskilda regler för att arbeta tillsammans med släktingar, innan hon anställde sin man och frågade därför efter policyn. Till svar fick hon enligt André höra att det inte fanns någon skriftlig policy men att det inte brukar gå till så.

Eftersom André Osinga är provanställd behöver Kronans Apotek inte motivera varför de säger upp honom. Han har inte fått någon information från HR-avdelningen eller ledningen, utan all information har kommit via hans fru.

Provanställningen var på 100 procent men inför nästa år har arbetsgivaren, enligt André Osinga, gjort om tjänsten till 25 procent. Om André hade fått fortsätta hade hans provanställning övergått till en tillsvidaretjänst på heltid och André tror därför att han sägs upp för att Kronan vill dra ned på arbetstiden i butiken.

Magnus Hildebrand, regionchef på Unionen Värmland, vet inget om det enskilda fallet eftersom Unionen inte har fått in något ärende eller haft kontakt med Unionenklubben på Kronans Apotek. Han säger att arbetsgivare har rätt att sätta upp en rekryteringspolicy men att den som anställer bör veta om att en sådan finns.

- Problemet är om den finns eller inte. finns det en policy är det grönt, finns den inte gör de fel, säger Magnus Hildebrand.

André Osingas sista dag på apoteket är känslosam, särskilt när stamkunder har kommit in och tackat av honom.

- Jag är gråtfärdig, det känns inte roligt. Jag skulle vilja vara kvar här, säger André Osinga.

 

Kollega har varit i kontakt med Kronans Apotek som har avböjt att kommentera uppsägningen eller om de har en policy eller inte.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.