Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Fick sparken efter kontakt med Unionen

En säljare med provision hade en snittlön på över 110 000 kronor i månaden. Under hösten ifrågasatte säljarens chefer tolkningen av anställningsavtalet. Säljaren kontaktade då Unionen - och blev avskedad.
David Österberg Publicerad 12 februari 2020, kl 12:29
Johan Nilsson/TT
Unionen stämmer ett företag i Småland efter att en försäljningsansvarig fått sparken. Johan Nilsson/TT

En person började jobba som försäljningsansvarig för ett företag i Småland. Säljaren fick en grundlön på 30 000 kronor i månaden plus provision. Snart visade det sig att personen var duktig på sitt jobb: under fyra höstmånader tjänade säljaren över 453 000 kronor – i snitt 113 000 kronor per månad.

I oktober förra året uppstod en diskussion mellan säljaren och arbetsgivaren om hur anställningsavtalet skulle tolkas. Säljaren kontaktade då Unionen för att få hjälp i diskussionerna med arbetsgivaren. Det ledde till att han blev avskedad, först muntligen och sedan via mejl.

Nu stämmer Unionen företaget i Växjö tingsrätt. Fackförbundet anser att det inte fanns någon grund för avskedandet. Företaget ska därför betala säljaren utebliven lön med 113 000 kronor i månaden från december till och med dagen för huvudförhandling.

Unionen kräver också att företaget ska betala semesterersättning på drygt 54 000 kronor, allmänt skadestånd på 100 000 kronor och ersättning för rättegångskostnader.

David Österberg
David Österberg
[email protected]