Unionenmedlemmen började på företaget, som erbjuder olika säljstöd åt andra bolag, 2014 och har de senaste åren arbetat som gruppchef. Efter en sjukskrivning valde arbetsgivaren att omplacera henne med oklara arbetsuppgifter och till slut blev situationen ohållbar. I slutet av april enades hon och arbetsgivaren om att de skulle gå skilda vägar.
Uppgörelsen, som Unionen var med och förhandlade, innebar att gruppchefen arbetsbefriades med full lön till och med 31 augusti. Problemet var bara att bolaget plötsligt upphörde med löneutbetalningarna redan i maj månad.
– Man skriver en överenskommelse i april och sen – två och en halv vecka senare – så häver man den. Vi är vana vid att man står vid sina avtal, säger Ulf Åkesson, förbundsjurist på Unionen.
Hävningen av överenskommelsen innebär, enligt Unionen, i praktiken att man avskedat kvinnan och förbundet har nu stämt bolaget för brott mot las, lagen om anställningsskydd.
Företagets förklaring till att avtalet hävdes var att medarbetaren ansågs ha brutit mot lojalitetsplikten i anställningsavtalet.
– Vår medlem har inte gjort någonting som kan anses illojalt i något avseende. Det är nu upp till arbetsgivaren att precisera det, säger Ulf Åkesson.