Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Efter domen - Babblarnas tecknare får oväntat stöd

En av illustratörerna till Babblarna dömdes att betala miljonbelopp då han förlorade striden om sitt alster. Nu kan Unionenmedlemmen få oväntad hjälp av Svenska Tecknares styrelse för att bekosta en del av rättegångskostnaden.
Lina Björk Publicerad 13 januari 2020, kl 15:55
Hatten Förlag
Illustratören som förlorade rätten till Babblarna kan nu få hjälp att betala sina rättegångskostander av Svenska Tecknares styrelse. Hatten Förlag

Unionenmedlemmen äger inte rätten till Babblarna, trots att han varit med och skapat dem. Det slog Arbetsdomstolen fast i slutet av november och dömde samtidigt illustratören att betala över 2,5 miljoner kronor i rättegångskostnader.

Medlemmen vände sig till Unionen för hjälp, men eftersom händelsen uppstod innan han var anställd, stod han utan rättshjälp från förbundet, och har i stället med hjälp av crowdfounding samlat in pengar för sitt ändamål.  

Läs mer: Unionenmedlem förlorade Babblarna

Då han förlorade tvisten i Arbetsdomstolen fick han själv stå för rättegångskostnaderna, som landade på över två miljoner kronor. Nu kan han dock få oväntad hjälp från Svenska Tecknares styrelse som på torsdag ska hålla ett extrainsatt årsmöte där medlemmarna ska ta ställning till styrelsens förslag om att hjälpa Unionenmedlemmen. Om så blir fallet har styrelsen beslutat betala ungefär en tredjedel av beloppet.