Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Blev gravid - förlorade jobbet

När Unionenmedlemmen berättade att hon var gravid började företaget hon var inhyrd av att plocka bort arbetsuppgifter. En vecka senare blev hon uppsagd. Nu har Unionens stämt hennes arbetsgivare för diskriminering.
Ola Rennstam Publicerad 26 mars 2018, kl 15:40
Colourbox.com
Colourbox.com

Den kvinnliga ekonomiassistenten var inhyrd av en välkänd mediekoncern och anställningen fungerade så bra att företaget ville förlänga hennes kontrakt över sommaren. De positiva tongångarna skulle dock komma att förändras – när hon berättade för sin chef att hon var gravid men att graviditeten inte skulle vara något hinder för att utföra arbetet under sommarmånaderna.

Veckan efter mötet med chefen märkte hon en förändrad attityd mot henne. Arbetsuppgifter började plockas bort och hon fick information om att hon skulle ha hand om posten, vilket inte var tillräckligt för att fylla en arbetsdag. Efter en vecka kontaktade kvinnan sin arbetsgivare och berättade om behandlingen den senaste tiden. Men i stället för att reda ut det inträffade med det inhyrande bolaget informerade arbetsgivaren henne om att hon skulle sägas upp på grund av arbetsbrist.

Enligt Unionen berodde uppsägningen inte på arbetsbrist utan på kvinnans graviditet och anser att arbetsgivaren har gjort sig skyldig till diskriminering och missgynnande. Förbundet stämmer arbetsgivaren för bland annat brott mot diskrimineringslagen och las, lagen om anställningsskydd, och kräver sammanlagt över 200 000 kronor i skadestånd.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.